112

Politie valt woning binnen waar voor moord veroordeelde Joey D. verbleef, doffe knal gehoord

In het Brabantse Rosmalen heeft een man vanuit een huis op agenten geschoten. Voor zover bekend raakte niemand gewond. Politie ging naar het huis om de man, de 27-jarige Joey D., aan te houden aangezien hij nog een straf van 15 jaar moet uitzitten voor de moord op zijn oom Martie Heesbeen (49), eind 2014.

Rond 19:15 is er “een doffe knal gehoord”, maar wat dit precies betekent, is onduidelijk. Een buurvrouw heeft de knal plus meerdere schoten ook gehoord, zij denkt dat het arrestatieteam de deur van de woning waar D. zich heeft verschanst eruit heeft geblazen om de woning binnen te kunnen vallen. Inmiddels heeft een ambulance de locatie met gierende sirenes verlaten. Ook zou er een traumaheli zijn opgeroepen. (Tekst gaat verder onder video)

Politie omsingelt woning in Rosmalen waarin veroordeelde moordenaar Joey D. zich verschanst

Kijk live mee hoe de politie de voor moord veroordeelde Joey D. uit een woning haalt. De man moet een straf van 15 jaar uitzitten. Toen de politie hem wilde aanhouden, werd er vanuit het huis op agenten geschoten. Mogelijk met een automatisch wapen.

Geplaatst door Hart van Nederland op Dinsdag 21 januari 2020

Lees ook: Familielid aangehouden voor moord Rosmalen

Onderhandelaars en een arrestatieteam waren rond 17:15 ter plaatse. De politie heeft uit voorzorg een aantal mensen uit omliggende woningen en bedrijven gehaald. Vlakbij zit ook een kinderopvang, ook de kinderen zijn daar weggehaald en worden elders opgevangen.

Eerdergenoemde buurvrouw, die haar huis dus niet mag verlaten, vertelt dat ze eerder op de dag drie schoten hoorde. Dat ging haar bepaald niet in de koude kleren zitten. “Als je allemaal schoten hoort en als je politieagenten ziet met getrokken pistolen, dan schrik je wel.” Maar, ze kijkt niet echt op van dit incident. “Nog nooit heb ik problemen met hem gehad, maar ik had het wel bij hem verwacht. Ik snap niet dat ze niet eerder maatregelen hebben getroffen.”

Joey D.: ‘Ik schoot niet’

Joey D. stelt via zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers dat hij eerder niet heeft geschoten, maar volgens de politie is er wel degelijk over en weer geschoten en zagen agenten een automatisch wapen. “Eerst word ik al ten onrechte veroordeeld voor moord, en nu wordt er ook nog ten onrechte gezegd dat ik heb geschoten”, meldde D. aan Kuijpers.

Kuijpers adviseerde hem om zijn kleren uit te doen, omdat het arrestatieteam er niet van houdt als verdachten kleren aan hebben. “Daaronder kunnen ze van alles schuilhouden en het arrestatieteam zal je dan ook hard aanpakken. Het is beter om de kleren dan uit te doen, omdat ze hem dan eerder met rust zullen laten.” Sinds dit advies heeft  Kuijpers niets meer van D. gehoord.

Lees ook: Man doodgeschoten in Rosmalen

Deze actie heeft volgens Kuijpers geen effect op D’s eerdere veroordeling. Overigens laat Kuijpers over die veroordeling weten dat hij er “hele grote vraagtekens bij” heeft en in cassatie gaat bij de Hoge Raad.

15 jaar cel

Rond 12:30 uur ging de politie naar het huis aan de Schoolstraat om de man te observeren, omdat hij vandaag in hoger beroep is veroordeeld tot vijftien jaar cel vanwege de moord op zijn oom, maar niet bij de zitting aanwezig was. Ter plekke zagen de agenten dat de man in het huis rondliep met een automatisch vuurwapen.

D. schoot – volgens de politie dus – op de agenten, die vervolgens terugschoten. Met spoed is toen een arrestatieteam opgeroepen. Onder het balkon van het huis heeft de politie een ladder weggezet. De man zou af en toe het balkon oplopen, maar loopt daarna steeds weer terug zijn huis in.

 

Beeld: Reality Photo