112

Man opgepakt voor expres hoesten in gezicht medewerkster ziekenhuis Eindhoven

Een man is dinsdag opgepakt omdat hij eerder een baliemedewerkster van een Eindhovens ziekenhuis expres in haar gezicht had gehoest. Kort daarvoor zou hij tegen het slachtoffer hebben gezegd dat hij besmet was met het nieuwe coronavirus.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Het incident gebeurde al op donderdag 19 maart. De 52-jarige Eindhovenaar kwam tijdens het politieonderzoek in beeld en kon uiteindelijk dinsdag worden aangehouden. De politie rekent zijn gedrag zwaar aan en ziet de actie als een poging tot zware mishandeling.

Er wordt nog onderzocht of de man daadwerkelijk besmet is met het virus. Donderdag mag hij zich verantwoorden voor de rechter-commissaris.

Twee ‘coronahoesters’ veroordeeld

Sinds de uitbraak van het coronavirus is al meerdere keren melding gemaakt van zogenoemde ‘coronahoesters’. Politie en justitie noemen dit soort gedrag ontoelaatbaar en hanteren daarom een zerotolerancebeleid. Daardoor kunnen verdachten sneller fors worden bestraft.

Woensdag werden twee van zulke hoesters tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen aan de agenten die ze hebben bespuugd na hun arrestatie.

Een 32-jarige man uit Biddinghuizen kreeg een celstraf van twaalf weken opgelegd, waarvan twee voorwaardelijk. Hij had vorige maand tijdens een rit in een politieauto gespuugd naar een agent en riep dat hij corona heeft. Een 45-jarige man uit Zutphen kreeg een celstraf van acht weken voor soortgelijk gedrag.

Redactie/ANP