Gezondheid

Nederlanders houden zich aan regels ondanks positieve trend verspreiding corona

Dat de verspreiding van het coronavirus lijkt af te remmen, is voor ruim 80 procent van de Nederlanders geen reden om de maatregelen die zijn afgekondigd door het kabinet naast zich neer te leggen. Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland onder ruim 4000 mensen.

Lees ook: LIVEBLOG | Bijna honderd coronapatiënten meer op intensive care

Jaap van Dissel van het RIVM maakte woensdag bekend dat de verspreiding van het coronavirus in Nederland lijkt af te remmen. Het lijkt erop dat een besmet iemand het virus niet meer aan twee personen, maar nog maar aan één persoon overdraagt.

Wel of niet nog steeds aan de maatregelen houden?

Hoewel Van Dissel benadrukt dat het virus nog lange tijd ‘onder ons’ zal blijven, is de positieve trend voor 14 procent van de mensen reden om zich niet meer zo strak aan de maatregelen te houden als eerst.

Van Dissel zegt tegen Hart van Nederland dat deze ontwikkeling toch naar buiten is gebracht, omdat ze willen ‘weergeven wat moment speelt in Nederland’. “We moeten ons wel realiseren dat de positieve trend tot stand komt vanwege maatregelen die we getroffen hebben. Dat betekent dat we die moeten voortzetten.”

Positieve trend is geen garantie

Van Dissel zegt dat de positieve trend niet betekent dat we de goede kant op gaan. “We weten niet zeker of deze trend zich op deze manier doorzet, omdat we te maken hebben met een vertragingsfactor. Er zit namelijk enige tijd tussen de besmetting, een eventuele opname en de tijd dat diegene op de IC kan liggen.”

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.