Misdaad

Gevangenis in Sittard neemt maatregelen tegen 'smokkelgooiers'

De gevangenis in Sittard heeft een deel van een luchtplaats afgesloten vanwege zogenoemde smokkelgooiers, die proberen telefoons en drugs over de gevangenismuur te gooien. Dat meldt 1Limburg woensdag.

Door de strenge maatregelen in de strijd tegen het nieuwe coronavirus mogen gevangenen geen bezoek meer ontvangen. Ook mogen ze niet meer op verlof. Sinds het ingaan van de beperkingen zou steeds vaker geprobeerd worden om spullen de gevangenis in te gooien.

De Sittardse gevangenis heeft daarom besloten om de luchtplaats voor de helft af te sluiten, zodat smokkelgooiers nu nog verder moeten gooien. Ook worden de buitenruimtes eerst door het personeel gecontroleerd voordat de gevangenen mogen luchten.

Gevangenen maken zich zorgen

Vorige week trok een aantal gevangenen aan de bel vanwege de huidige situatie in de gevangenissen. Ze maken zich door de corona-uitbraak grote zorgen om hun gezondheid, vertelden ze aan Hart van Nederland. Zo zijn de richtlijnen om besmettingen te voorkomen moeilijk na te leven in de gevangenissen.

Lees ook: ‘Dat het testbeleid in gevangenissen en tbs-klinieken hetzelfde is als buiten slaat nergens op’

Wesley van Soest is de advocaat van een van de gevangenen. Door de coronamaatregelen gebeuren er volgens hem nu veel “vreemde zaken” in de gevangenissen, zegt hij tegen Hart van Nederland. Zo mag er op sommige locaties bijvoorbeeld niet meer gewerkt worden, terwijl gevangenen in andere gevangenissen juist door moeten werken.

Redactie/ANP