Gezondheid

Te veel lood in drinkwater gevonden op elf Utrechtse scholen

Bij elf scholen in Utrecht zijn verhoogde concentraties lood in drinkwater aangetoond. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de gemeente.

Volgens wethouder Eelco Eerenberg van Volksgezondheid lag er in één school zeker één loden leiding. Die is opgespoord en inmiddels vervangen. Ook waterbedrijf Vitens heeft een loden leiding moeten vervangen.

Bij de andere schoolgebouwen wordt nog verder onderzoek gedaan, omdat daar niet direct verkeerde leidingen werden gevonden. De betreffende scholen zijn overgegaan op water uit flessen.

Lees ook: Op veertien Amsterdamse basisscholen zit te veel lood in het drinkwater

Water uit flessen

Lood is ongezond, vooral voor kinderen. Daarom laat de gemeente ook bij 1500 kinderspeelplaatsen onderzoeken of daar misschien lood in de bodem zit.

Ook heeft het stadsbestuur alle kinderopvangorganisaties aangeschreven om hun leidingen te controleren. Er heeft zich nog geen organisatie gemeld, aldus de wethouder.

Lees ook: Dit staat je te wachten als er lood in je drinkwater zit

Hij laat bovendien nog eens 175 gemeentelijke panden onderzoeken op de aanwezigheid van oude pijpen. “Wij willen geen loden drinkwaterleidingen. In Utrecht willen we een gezonde leefomgeving voor iedereen.”

ANP