Gezondheid

LIVEBLOG | Laatste nieuws over het coronavirus

De strenge maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan houden Nederland in een ijzeren greep. Hart van Nederland houdt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het virus via dit liveblog.

Lees hier het liveblog van maandag 16 maart.


Zondagavond komt Hart van Nederland met een extra lange uitzending die volledig in het teken zal staan van het coronavirus. Aanwezig in de studio zijn onder andere Marion Koopmans viroloog bij het Erasmus MC, Frank Oostdam, directeur van de ANVR, Kees Lankhaar, horeca-eigenaar in verschillende zaken in Den Bosch en namens het kabinet minister Ingrid van Engelshoven. In de studio gaan zij kijkersvragen beantwoorden. Stuur je vraag via whatsapp (+31 6 29 52 41 96) op naar de redactie. Wij zullen dan een selectie maken van de vragen en deze voorleggen aan de gasten.

De extra lange uitzending van Hart van Nederland begint zondagavond om 22:30 uur.


Lees ook: Op de kaart: alle besmettingen met het coronavirus in Nederland

Lees hier het liveblog van zaterdag terug.

Update 23:25 – Liveblog gesloten

Wij sluiten dit liveblog voor nu. Volg al het nieuws over het coronavirus en meer op hartvannederland.nl en in de app.

Update 23:18 – Viroloog: ‘Coronavirus komt volgende winter weer terug’

Het virus blijft zeker nog de komende maanden. Dat zegt viroloog Marion Koopmans, maar ze vermoedt wel dat het zal afnemen. “Vermoedelijk komt het wel weer terug in de winter.”

Update 23:12 – Vakantievoucher is gegarandeerd jaar geldig, zelfs als bedrijven failliet gaan

Veel reizigers kunnen niet op vakantie vanwege alle maatregelen in de wereld. Ze krijgen vaak een voucher. Volgens Frank Oostdam, directeur van de ANVR, zijn die gegarandeerd een jaar geldig, zelfs als reisorganisaties failliet gaan.

Update 22:53 – Kabinet weet nog niet of school-examens doorgaan 

Minister Ingrid van Engelshoven weet nog niet of en hoe de school-examens gehouden gaan worden. Dat wordt op dit moment nog onderzocht.

Update 22:50 – Viroloog: ‘Kinderen hebben kleine kans op besmetting, maar kan niemand geruststellen’

Marion Koopmans viroloog bij het Erasmus MC vertelt tegen Hart van Nederland dat kinderen een kleine kans hebben op het coronavirus. “Er zijn echter wel uitzonderingen. Ik kan niemand geruststellen.”

Update 21:35 – Tweede Kamer schrapt voorlopig meeste debatten

Ook de Tweede Kamer neemt de komende weken maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De meeste debatten en andere soorten overleg gaan voorlopig niet door. Alleen noodzakelijke dingen, zoals debatten over het coronavirus, gaan wel door.

Update 21:03 – Nederlanders steunen massaal de nieuwe maatregelen

90% van de bevolking steunt de nieuwe maatregelen. Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland. Ruim een kwart (28%) vindt dat er meer actie nodig is.

Update 20:48 – Diergaarde Blijdorp en Artis dicht tot 6 april

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam en het Amsterdamse Artis zijn tot 6 april helemaal gesloten. Dat hebben de directies besloten nadat het kabinet zondag de maatregelen had aangescherpt om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De dierentuinen hadden vorige week al besloten de binnenverblijven tot 31 maart te sluiten. Nu zijn de dierentuin dus helemaal dicht.

Update 20:38 – Rustig op de Wallen in Amsterdam

Mensen die willen weten hoe de Wallen eruit zien zonder prostitutie doen er verstandig aan snel een kijkje te nemen in de bekendste rosse buurt van Nederland. Het is plotseling stil in het gebied dat door een ombudsman twee jaar geleden als een wetteloze jungle werd omschreven. De rode lichten schijnen nog, maar er staat nauwelijks meer een prostituee achter het raam.

Een groep voetbalsupporters van het Duitse 1. FC Magdeburg heeft een rondleiding op de Wallen geboekt. “Dat hebben wij weer”, zegt Peter. “Ik heb nog geen vrouw achter het raam gezien. Het is wel leuk om iets te horen over de geschiedenis van deze buurt. Maar we hadden er ons toch wel iets anders van voorgesteld.”

Update 20:12 – Albert Heijn merkt dat steeds meer mensen hamsteren

Update 19:55 – Tandartsen sluiten praktijken, alleen open voor spoed

Tandartsen moeten vanaf maandag tot in elk geval 6 april alleen nog maar spoedbehandelingen uitvoeren en geen reguliere zorg verlenen.

Update 19:41 – Rechtbanken en gerechtshoven vanaf dinsdag dicht. ‘Urgente zaken’ gaan wel door

In verband met de uitbraak van het coronavirus heeft de Rechtspraak besloten vanaf dinsdag 17 maart de rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges te sluiten. Urgente zaken gaan wel door. Dit zijn zaken waar een rechterlijke beslissing niet achterwege kan blijven omdat het bijvoorbeeld raakt aan de rechten van verdachten of rechtszoekenden.

Update 19:34 – Horeca in Den Haag en Amsterdam direct grotendeels dicht

Verreweg de meeste restaurants en cafés in Den Haag en Amsterdam hebben de deuren vrijwel meteen gesloten, zo is te zien tijdens een rondgang door de centra. Binnen een uur nadat de sluiting was bevolen door het kabinet was het stil op het anders zo drukke Plein vlak naast het Binnenhof in Den Haag. Ook andere straten met veel horeca zijn nagenoeg leeg.

Update 19:12 – Kabinet kijkt naar extra hulp voor zelfstandigen in coronacrisis

Het kabinet overweegt zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) extra te ondersteunen. Er wordt gekeken naar mogelijkheden om meer inkomensondersteuning te bieden aan ondernemers die door de uitbraak van het coronavirus opdrachten mislopen of op een andere manier in de problemen komen.

Update 19:02 – Bioscopen sluiten per direct de deuren

De Nederlandse bioscopen zijn zondagavond per direct gestopt in navolging van het kabinetsbeleid horecabedrijven tot 6 april te sluiten. “Vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus worden alle bioscopen in Nederland per direct gesloten”, meldt bioscoopketen Pathé op Instagram. Wie al kaartjes heeft gekocht, krijgt het geld terug.

Update 18:58 – Sommige ouders komen in aanmerking voor opvang van kinderen

Sommige ouders of verzorgenden kunnen de komende periode op hun eigen school of opvang gebruik maken van de kinderopvangmogelijkheden, zodat zij zich kunnen inspannen om de samenleving draaiende te houden. Het gaat hier om beroepsgroepen die in de omstandigheden van het coronavirus vragen om continue bezetting. Hier is de lijst te vinden.

Update 18:27 – Kamer positief over ”indringende en noodzakelijke” maatregelen

In de Tweede Kamer is instemmend gereageerd op de nieuwe striktere maatregelen die het kabinet per direct heeft afgekondigd tot en met 6 april. Tijdens het debat donderdag heerste flinke onvrede bij de oppositie, met name omdat het kabinet toen had besloten de scholen open te houden.

Update 18:19 – Thuisbezorgd.nl blijft open

Thuisbezorgd.nl blijft gewoon bezorgen. Het platform kondigde afgelopen vrijdag aan voorlopig contactloos te bezorgen. De bestelling wordt bij de deur achtergelaten, om direct contact tussen klant en bezorger te vermijden.

Update 18:05 – AOb: sluiting scholen moeilijk maar onvermijdelijk besluit

“Een moeilijk, maar uiteindelijk onvermijdelijk besluit”. Zo reageert onderwijsvakbond AOb op het kabinetsbesluit alle scholen tot 6 april gesloten te houden om uitbreiding van het coronavirus in te dammen.

Update 17:48 – Lange rijen bij coffeeshops 

Op verschillende plekken in het land staan lange rijen bij coffeeshops. Zie hier de beelden.

Update 17:38 – CBR stelt alle theorie- en rijexamens uit tot eind maart

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) stelt met ingang van maandag alle praktijk- en theorie-examens uit tot tenminste 31 maart om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Update 17:37 – FNV Horeca: ‘We zijn geschrokken van het drastische besluit’

FNV Horeca is geschrokken van het drastische besluit om de horeca te sluiten. Desondanks heeft FNV Horeca begrip voor de genomen maatregelen.

Update 17:28 – Alle maatregelen worden verlengt tot ten minste 6 april

Alle maatregelen blijven van kracht tot ten minste 6 april. Scholen, kinderopvang, horeca, sportclubs, ze blijven allemaal gesloten.

Update 17:25 – Alle horecazaken vanaf 18:00 uur dicht

Horecazaken in heel Nederland moeten na 18:00 uur dicht. Dat zal tot zeker 6 april zijn.

Update 17:15 – Kabinet kondigt nieuwe maatregelen aan tijdens persconferentie

Alle scholen en de kinderopvang gaan van maandag tot en met 6 april dicht. Wel wordt opvang geregeld voor kinderen van mensen die in cruciale sectoren werken, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg of bij hulpdiensten. Dat heeft onderwijsminister Arie Slob bekendgemaakt.

Update 16:51 – Steeds meer verpleeghuizen weren bezoekers 

Steeds meer instellingen voor ouderenzorg in met name Noord-Brabant sluiten de deuren voor bezoekers. Dat komt omdat steeds meer bewoners het nieuwe coronavirus onder de leden blijken te hebben. Dat meldt bestuurslid van branchevereniging van zorgorganisaties Actiz Conny Helder.

Update 16:44 – Ook ANWB stopt alle vakantietrips deze maand

Ook ANWB Reizen annuleert voor deze maand alle vakantiereizen. Dat maakte de ANWB bekend. Het gaat om de reisorganisaties van ANWB Reizen zoals FOX Verre reizen, Pharos Reizen, ANWB Ledenreizen, Kampeerreizen van ANWB en Travelhome met een vertrekdatum tot en met woensdag 31 maart.

Update 16:28 – Alle scholen, cafés en sportclubs in Nederland gaan dicht

Tijdens de persconferentie vanmiddag om 17:30 uur wordt vertelt dat alle scholen in Nederland dicht moeten. Ook horeca en sportclubs sluiten de deuren.

Update 16:20 – Persconferentie met minister voor Medische Zorg en minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs

Minister Bruno Bruins en minister Arie Slob zullen de persconferentie rond 17:30 uur leiden. Of er nieuwe maatregelen komen is nog onduidelijk.

Update 16:15 – Minister-president Mark Rutte spreekt maandag land toe 

Minister-president Mark Rutte spreekt maandag om 19:00 uur het land toe tijdens een speciale tv-toespraak. De toespraak is onder meer te zien op SBS6.

Update 15:55 – Medisch specialisten sluiten zich aan bij corona-adviezen RIVM

Update 15:36 – Basic-Fit sluit alle sportscholen

Alle sportscholen van Basic-Fit zijn per direct gesloten.  “Als marktleider in Europa vinden wij het onze verantwoordelijkheid om onze leden en onze medewerkers te beschermen en om deze reden hebben wij besloten om onze Basic-Fit clubs in Nederland tot nader order te sluiten. Het allerbelangrijkste: zorg in deze tijd goed voor jezelf én voor elkaar! Wij zullen ervoor zorgen dat we voldoende trainingsmogelijkheden voor thuis aanbieden, zodat je wel in beweging kan blijven.”

Update 15:00 – Eind van de middag persconferentie van kabinet

Rond 17:30 uur komt er een persconferentie van het kabinet over de stand van zaken. Het is onduidelijk of er nieuwe maatregelen komen. Verwacht wordt dat er een nieuw besluit komt over het wel of niet open houden van de scholen. De persconferentie is live te volgen via onze kanalen.

Update 14:51 – NOC*NSF sluit trainingscentra voor topsporters

NOC*NSF sluit voorlopig de trainingscentra voor topsporters. De sportkoepel heeft dat besloten vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. “We willen ons strak houden aan de overheidsrichtlijnen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen”, zegt Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF. Het trainingscentrum in Papendal gaat dicht, net als bijvoorbeeld schaatsstadion Thialf.

Update 14:41 – Sekshuizen op de Wallen sluiten hun deuren

Verschillende seksbedrijven op de Amsterdamse Wallen gaan vanaf zondag dicht. Dat heeft de directie van de Otten Groep besloten vanwege de uitbraak van het coronavirus, meldt Het Parool. Het gaat om theater Casa Rosso, Theater 97, de Bananenbar/Bananenclub, het Erotisch Museum, de Hospital Bar, de Peepshow en Sexy Loo.

Update 14:36 – Steeds meer scholen sluiten komende dagen de deuren

Ondanks dat het kabinet heeft gezegd dat basis-, middelbare- en MBO-scholen open moeten blijven, sluiten toch veel scholen vanaf maandag uit eigen initiatief de deuren.

Update 14:32 – Politie overweegt tijdelijk te stoppen met alcoholcontroles 

De politie denkt erover na tijdelijk te stoppen met alcoholcontroles vanwege het coronavirus. Dat meldt RTL Nieuws. De politie wil lichamelijke contacten verminderen om zo verspreiding van het virus tegen te gaan.

Update 14:02 – Dodental coronavirus in Nederland loopt op van 12 naar 20

Het dodental van het coronavirus is in Nederland opgelopen van 12 naar 20. Dat laat het RIVM weten. De meesten waren ouder dan 70 jaar en hadden al een andere ziekte. De slachtoffers waren van 59 tot 94 jaar oud. In totaal zijn er in ons land nu 1135 patiënten positief getest op het virus. Zaterdag waren dat er nog 959.

Update 14:00 – Er komt toch geen persconferentie met burgemeesters Brabant

Er komt toch geen persconferentie met burgemeesters uit Noord-Brabant over nieuwe maatregelen. Dat meldt de gemeente Tilburg.

Update 13:42 – Alle MBO-instellingen Rotterdam sluiten deuren

Rotterdamse MBO-instellingen Albeda, Zadkine, STC Group, het Grafisch Lyceum en het Hout en Meubileringscollege gaan tot en met 27 maart dicht. Alle lessen worden, als het kan, online en op afstand gegeven.

Update 13:36 – GGD Gelderland-Zuid: 13 nieuwe besmettingen

In het zuiden van Gelderland zijn 13 nieuwe patiënten bekend die het coronavirus hebben. Dat meldt GGD Gelderland-Zuid. De teller staat daar inmiddels op 63 besmettingen.

Update 13:32 – Bedrijven trekken massaal reclames in

De STER, de organisatie die de reclames in de Nederlandse media reguleert, heeft veel last van de coronacrisis. Veel bedrijven, reisbureaus en culturele instellingen hebben de afgelopen dagen hun spots ingetrokken vanwege de huidige situatie waar Nederland zich in bevindt.

Update 13:25 – Inmiddels 11 besmettingen in Groningen

Er zijn nu elf besmettingen met het coronavirus in de provincie Groningen. De nieuwe patiënten zijn in thuisisolatie, met uitzondering van een patiënt die uit voorzorg is opgenomen in het Martini Ziekenhuis in Groningen. Zaterdag waren er nog vijf patiënten bekend in de provincie Groningen.

Update 13:17 – Reisadvies Spanje aangepast: alleen noodzakelijke reizen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Spanje aangepast. Vanwege ingrijpende maatregelen om verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, is het advies nu alleen nog noodzakelijke reizen naar het land te ondernemen.

Update 12:53 – Toeristen in Marokko willen snel naar huis 

Op de Marokkaanse vliegvelden hebben zich duizenden toeristen, waaronder Nederlanders, verzameld in de hoop aan boord te gaan van een van de schaarse vluchten naar Europa. Het land heeft de reguliere vluchten van en naar zo’n dertig landen opgeschort in een reactie op het coronavirus.

Update 12:49 – Persconferentie over nieuwe maatregelen Brabant

Er komt zondagmiddag rond 14:15 een extra persconferentie in Tilburg over nieuwe maatregelen in Noord-Brabant. Wat die maatregelen zijn, is nog onduidelijk. Dat zullen verschillende Brabantse burgemeesters bekend gaan maken.

Update 12:41 – 11 nieuwe besmettingen in regio Rotterdam

In de regio Rotterdam-Rijnmond zijn 11 nieuwe positieve testen met het vastgesteld. Dit brengt het totaal op 58 patiënten in die regio. Dat meldt GGD Rotterdam-Rijnmond. De meesten wonen in Rotterdam.

Update 12:25 – Vechtpartij in supermarkt vanwege hamsteren wc-papier

In een supermarkt in Amstelveen is zaterdagavond een vechtpartij uitgebroken vanwege het hamsteren van wc-papier. Dat meldt de politie. Klanten kregen ruzie nadat iemand een enorme hoeveelheid wc-papier wilde inslaan. Hierbij moest de politie ingrijpen. Volgens lokale media zijn er geen gewonden gevallen.

Update 11:58 – ‘6000 Nederlanders besmet met het coronavirus’

Zo’n 6000 mensen in ons land zijn besmet of besmet geweest met het coronavirus. Dat blijkt uit een e-mail van Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid Hollands-Midden, die RTL Nieuws heeft ingezien. De Gouw baseert zijn schatting op wiskundige berekeningen. Ondanks het hoge aantal veronderstelde besmettingen vindt De Gouw het geen goed idee om scholen te sluiten.

Update 11:49 – Gemeente Sluis zondag dicht na chaotische taferelen zaterdag

De Zeeuwse gemeente Sluis heeft zondagmorgen na spoedberaad met de Middenstands Vereniging Sluis besloten dat alle winkels en horecabedrijven in de Zeeuwse grensplaats zondag gesloten blijven. Dat is volgens de ondernemers en burgemeester Marga Vermue nodig, omdat er zaterdag her en der “chaotische taferelen” ontstonden door de enorme toeloop van Belgen. In België zijn alle café’s en restaurants al gesloten vanwege het coronavirus.

Update 11:18 – ‘Oudere Britten van 70 jaar en ouder vier maanden in quarantaine’

Ouderen van boven de 70 jaar in Groot-Brittannië moeten maximaal vier maanden in quarantaine. Dat is het plan van de Britse regering, die op die manier het nieuwe coronavirus wil beteugelen. Het plan moet de komende weken vorm krijgen.

Update 10:47 – TUI en Sunweb schrapt voorlopig alle vakantievluchten.

Klanten van TUI en Sunweb hebben te horen gekregen dat alle reizen tot en met 31 maart geannuleerd worden. Voor reizen naar Turkije is dit zelfs opgeschort tot 16 april. Zij doen dit in navolging van Corendon. De reisorganisatie annuleerde zaterdag al haar reizen en cruises tot en met 31 maart.

Vakantiegangers die nu nog op vakantie zijn, vliegen vooralsnog op hun reguliere terugvluchtdatum terug naar Nederland. Klanten van Sunweb zijn hun geld niet kwijt. Zij kunnen een voucher verwachten ten waarde van de exacte prijs van hun geannuleerde vakantie.

Update 10:06 – Strafrechtadvocaten roepen op tot sluiting rechtbanken

Alle rechtbanken en gerechtshoven moeten vanwege de coronacrisis tot 1 april sluiten. Alle zittingen die niet absoluut noodzakelijk zijn moeten voor onbepaalde tijd worden aangehouden, vinden de Nederlandse Verenigingen van Strafrechtadvocaten NVSA en de NVJSA.

Volgens de verenigingen is het gezondheidsrisico voor verdachten, advocaten, de medewerkers, bezoekers, slachtoffers en de politie te groot geworden om hen nog bij elkaar in dezelfde ruimte te laten zijn.

Update 09:44 – Alle skiresorts in Frankrijk per direct dicht om coronavirus

In Frankrijk is het wintersportseizoen per direct voorbij vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Alle skiresorts in het land gaan zondag dicht en blijven dat voor de rest van het seizoen. Dat meldt ski-organisator Domaines Skiables de France zondag op Twitter.

Update 08:45 – Geen publiek bij paasvieringen Vaticaan vanwege coronavirus

Het Vaticaan meldt zondag dat de traditionele paasvieringen dit jaar zonder publiek worden gehouden vanwege het nieuwe coronavirus. Gelovigen kunnen de vieringen wel live volgen via televisie en internet. Normaal gesproken spreekt de paus onder meer gelovigen toe tijdens Pasen op het Sint-Pietersplein. Pasen begint dit jaar op 12 april.

Update 07:33 – Belgische burgemeester roept op tot sluiting Brabantse cafés

Burgemeester Paul van Miert van de Belgische grensgemeente Turnhout roept op tot sluiting van de kroegen in Breda, Eindhoven en Tilburg. Hij vreest dat Belgen uitwijken naar deze drie Noord-Brabantse steden om een biertje te drinken nu België alle restaurants en cafés heeft gesloten vanwege het coronavirus.

Update 00:34 – Aantal scholen maandag al dicht om coronavirus

Verschillende scholen in Nederland wachten een kabinetsbesluit niet af en houden maandag hun deuren gesloten. Zo legt het mboRijnland in Zuid-Holland, dat ongeveer 16.000 leerlingen heeft, tot dinsdag 31 maart het onderwijs stil op alle locaties.

“We zien veel onzekerheid, onrust en onduidelijkheid over het coronavirus in de samenleving. De gezondheid van medewerkers en studenten is voor ons belangrijk”, aldus de scholenkoepel.

Tekst: Redactie/ANP