Politiek

LIVEBLOG | Dodental coronavirus stijgt met 6 naar 6.011

Nederland komt langzaam maar zeker uit de gedeeltelijke lockdown. Verschillende maatregelen worden langzaam versoepeld, maar er blijven maatregelen gelden om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis in Nederland.

  • Het aantal bevestigde coronadoden in Nederland is opgelopen tot 6.011
  • In totaal zijn er tot nu toe 47.335 mensen in ons land positief getest op het virus.
  • De toestroom in de ziekenhuizen is aan het afvlakken: 11.785 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).
  • Er liggen op dit moment nog 97 coronapatiënten op de intensive care.

Update 14: 02 – Dodental coronavrius stijgt met 6 naar 6.011

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 6.011. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 6 nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen.

Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas na een tijd doorgegeven.

In Nederlandse ziekenhuizen zijn 3 nieuwe patiënten opgenomen vanwege het coronavirus, waarmee dat aantal stijgt naar 11.785. Ook die gegevens komen soms wat later binnen.

Er zijn 183 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op Covid-19, waarmee het totaal uitkomt op 47.335.

Update 11: 03 – ‘Helft jongeren voelt zich buitenspel gezet in coronacrisis’

De helft (52 procent) van de jongeren van 16 tot en met 24 jaar vindt dat er onvoldoende wordt geluisterd naar hun generatie bij de aanpak van de coronacrisis. Ook vier op de tien (38 procent) jongeren tussen de 25 en 34 jaar voelen zich niet gehoord. Dat meldt nieuwsrubriek Eenvandaag op basis van onderzoek onder ruim 2300 mensen van 16 tot 35 jaar.

Oudere generaties nemen op dit moment de besluiten terwijl zij straks opdraaien voor de rekening van de coronacrisis, stellen deze jongeren, die ook vinden dat ze het sowieso moeilijker hebben dan voorgaande generaties.

Lees ook: Meldingen jeugdoverlast explosief gestegen in coronamaand april

Een van de ondervraagde jongeren verwoordt het zo: “De gevolgen van de coronamaatregelen komen bovenop de problemen waar onze generatie toch al mee te maken heeft: hoge studieschulden, ongewenste flexcontracten en een onmogelijke woningmarkt. Dat is geen goede startpositie als straks de economische klap komt.”

Het onderzoek is gedaan door 3Vraagt, onderdeel van het Eenvandaag Opiniepanel, in samenwerking met jongerenorganisaties 3FM, CJP, NJR, LSVb en JOB.

Update 08: 13 – Ruiming van nertsen begonnen bij bedrijf in Deurne

In Deurne is zaterdagochtend begonnen met de ruiming van de eerste nertsenfokkerij. Dat heeft een woordvoerster van de NVWA laten weten. Het gaat om ongeveer 1500 teven met pups. De fokkerijen worden geruimd omdat er het coronavirus heerst.

Dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Bont voor Dieren probeerden de ruiming vrijdag door middel van een spoedzaak nog te voorkomen, maar de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) wees dat verzoek af.

Lees hier verder.

Update 07: 42 – ‘Eerst mondkapjes, nu vooral onlinefraude met fitnessartikelen’

De politie ziet een forse toename van onlinefraude met fitnessartikelen en elektronica. Waar eerder tijdens de coronacrisis oplichters actief waren met het aanbieden van mondkapjes en handgels zijn het nu halters, loopbanden, trampolines of elektronica die ze op internet te koop zetten.

Dat stelt teamleider Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie in het AD.

Lees hier verder.