112

'Lichtst mogelijke straf voor brandweerman die foto's maakte van reanimatie'

De Amsterdamse brandweer heeft slechts één brandweerman bestraft voor het maken en het verspreiden van foto’s tijdens de reanimatie van ex-voetballer Kelvin Maynard. Hij heeft de mildste straf gekregen, namelijk een schriftelijke berisping.

Dat blijkt uit onderzoek van AT5. Naast de waarschuwing moet de brandweerman samen met zeven collega’s, die bij de reddingsactie aanwezig waren, op een basisschool voorlichting geven over de gevolgen van filmen bij een ongeluk.

‘Uitzonderlijke situatie’

De korpsleiding vindt de straf zwaar genoeg, omdat het gaat om een ‘uitzonderlijke situatie’. “De gevolgen van uw acties zijn zeer ernstig”, liet de Amsterdamse brandweerleiding de man in een brief weten. “Vooral het leed dat bij de nabestaanden van het slachtoffer is veroorzaakt, is bijzonder betreurenswaardig.”

‘De gevolgen van uw acties zijn zeer ernstig’

Pas na vijf dagen werd duidelijk om welke brandweerman het ging. Toen gaf de man toe dat hij de foto’s had gemaakt. Eerder had hij na alle commotie uit paniek alle foto’s van het ongeval van zijn mobiel verwijderd.

Spijt

In een mail aan de korpsleiding laat de brandweerman weten spijt te hebben. “Het had gewoon nooit mogen gebeuren. Daar wil ik ook uit het diepste van mijn hart mijn verontschuldigen voor aanbieden, ook aan de nabestaanden. Ik heb een fout gemaakt en dit heeft mij de gevolgen ten spijt, nog maar weer eens extra met de neus op de feiten gedrukt hoe belangrijk het is om te allen tijde discreet en integer te zijn, ook al ben ik dat altijd honderd procent geweest tijdens al mijn dienstjaren.”

Doodgeschoten

Het voorval speelde zich allemaal af bij de moord op ex-voetballer Kelvin Maynard. Hij werd op 18 september doodgeschoten. De Surinaams-Nederlandse oud-voetbalprof werd door twee mannen op een motorscooter onder vuur genomen toen hij aan het autorijden was.

Maynard heeft nog geprobeerd om de kogels te ontwijken door uit te wijken naar een brandweerkazerne. Zijn voertuig kwam tot stilstand tegen de gevel van het pand. Hulp van de brandweermannen mocht niet baten.