Politiek

50PLUS heeft een nieuwe lijsttrekker: Liane den Haan

Leden van 50PLUS hebben een nieuwe lijsttrekker gekozen: Liane den Haan (53) voert de ouderenpartij aan bij de komende Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar.

Den Haan was de afgelopen jaren voorzitter van ouderenbond ANBO. Ze was de favoriet van het partijbestuur en die rol maakte ze waar: op een digitale ledenvergadering kreeg ze zaterdag 52 procent van de uitgebrachte stemmen.

In totaal waren er zes kandidaten. Corrie van Brenk, de huidige fractievoorzitter in de Tweede Kamer, kreeg 42 procent van de stemmen. Zij gaf eerder aan na de verkiezingen te stoppen als ze niet de nieuwe lijsttrekker zou worden.

Lees ook: Meerderheid Nederlanders heeft geen behoefte aan partij kleiner dan vijf zetels

‘Harmonie bij 50PLUS is terug’

50PLUS kwam de afgelopen jaren vaak in het nieuws door intern geruzie. Eerder dit jaar vertrok partijleider Henk Krol met slaande deuren. Toenmalig partijvoorzitter Geert Dales, een bondgenoot van Krol wiens aanstelling ook niet onbesproken was, volgde niet veel later.

Lees ook: 50PLUS compleet ingestort in peiling na week van gedoe: nog maar 1 zetel

Jan Nagel, oprichter van 50PLUS, nam het roer vervolgens over van Dales. Hij benadrukte zaterdag meerdere keren dat de harmonie in de partij was teruggekeerd. “Er is geen enkele ruzie geweest”, bezwoer hij de leden over de lijsttrekkersverkiezing.

Twintig seconden stemmen

De digitale ledenvergadering van de ouderenpartij verliep niet geheel vlekkeloos. Elke kandidaat kreeg twee minuten de tijd om zichzelf te presenteren, maar Tweede Kamerlid en kandidaat Leonie Sazias slaagde er niet in een videoverbinding tot stand te brengen.

Na de presentaties kregen leden twintig seconden de tijd hun stem uit te brengen. Of ze daar allemaal in slaagden, is de vraag. Sazias’ lijn stond nog open nadat de uitslag bekend was gemaakt, waardoor te horen was dat ze “niet eens heeft kunnen stemmen”.

ANP