Weer & Verkeer

Let op boetes: donderdag 100 km/u op eerste snelwegen

De snelheid op een groot aantal Nederlandse snelwegen gaat vanaf 16 maart 2020 naar beneden. Maar wie denkt tot die tijd nog rond te kunnen scheuren heeft het mis.

Dit omdat het Rijkswaterstaat niet lukt om alle snelheidsborden in een nacht gereed te maken, beginnen ze donderdagavond 12 maart al. Vanaf dan zijn de borden met de nieuwe snelheid leidend, en kan de politie iedereen die zich er niet aan houdt beboeten.

Rijkswaterstaat is met man en macht bezig om alle, ruim vierduizend, verkeersborden te veranderen van 130 naar 100 km/u. Om dit voor elkaar te krijgen worden de borden nu al geplaatst met een sticker van de oude snelheid.

Lees ook: Zo weet je dadelijk hoe hard je mag rijden op de snelweg

Borden zijn leidend

In aanloop naar 16 maart moeten de stickers eraf gehaald worden. Om dit op tijd voor elkaar te krijgen, wordt daar donderdagavond 12 maart mee begonnen. “Het zou dus zomaar kunnen zijn dat je vrijdagochtend borden van 100 km/u tegenkomt”, laat Diederik Fleuren van Rijkswaterstaat weten. “Die borden zijn leidend. Dus je moet je eraan houden, anders kan de politie een bekeuring uitschrijven.”

Voor weggebruikers is het dus belangrijk om in het weekend van 12 maart goed op de borden te letten. Rijkswaterstaat laat weten dat de meeste navigatieapparatuur inmiddels updates hebben doorgevoerd. Maar slimme auto’s die camera’s gebruiken om de borden te lezen, werken mogelijk nog niet goed.