Gezondheid

Leraren en zorgpersoneel krijgen vanaf maandag voorrang bij coronatest

Zorg- en onderwijspersoneel kan zich vanaf maandagochtend melden om met voorrang getest te worden op besmetting met het coronavirus. Dat maakt het ministerie van Volksgezondheid bekend. Maandagochtend wordt een speciaal telefoonnummer bekendgemaakt dat zorgmedewerkers en onderwijzers kunnen bellen voor een afspraak.

Tot de testcapaciteit weer op orde is, kunnen ze zeven dagen per week tussen 07.30 en 20.00 uur het ‘prioriteitsnummer’ bellen voor een afspraak. De mensen die voorrang krijgen worden zoveel mogelijk ‘s ochtends getest, zodat ze ‘s avonds al de testuitslag kunnen krijgen.

Voorrangsregeling

Het kabinet had de voorrangsregeling voor deze groepen eerder aangekondigd omdat de wachttijden voor tests steeds langer worden. Wegens tekorten bij de laboratoria kunnen de teststraten de hoge vraag niet aan. Het kabinet gaat dus door met de voorrangsregeling, terwijl de GGD’en naar verluidt uiterst kritisch zijn op de maatregel. Trouw berichtte donderdag over een brief van de koepelorganisatie GGD-GHOR aan zorgminister Hugo de Jonge. Daarin geeft de organisatie aan dat de maatregel niet te rijmen valt met de steeds oplopende wachttijden voor andere groepen.

Lees ook: Nieuwe maatregelen tegen coronavirus: horeca eerder dicht, minder mensen in zalen

Voorman André Rouvoet pleit in de brief juist voor strengere maatregelen waar dat nodig is, om de strijd tegen het virus op die manier op te voeren. “Anders blijft het dweilen met de kraan open”, schreef Rouvoet volgens Trouw. Het kabinet komt vrijdagavond wel met strengere maatregelen voor het westen van het land, waar – vooral in de grote steden – het aantal besmettingen in rap tempo oploopt.

Lees ook: Coronatestlocatie vol? Op deze manier kun je tóch getest

Het ministerie zei donderdag in gesprek te zijn met de GGD, maar wilde verder niet op de berichtgeving ingaan. Ook de GGD wilde niet reageren.

Controle in teststraat

Om te voorkomen dat ook mensen die niet tot essentieel zorg- en onderwijspersoneel behoren, toch gebruik maken van de voorrangsregeling, vindt er zowel telefonisch als in de teststraat controle plaats. Om te voorkomen dat ook bij de voorrangsstraten alsnog lange wachttijden gelden, zijn werkgevers gevraagd in de gaten te houden dat werknemers zich niet met voorrang laten testen als het niet nodig is.

ANP