Dieren

Lawinehond Andy gaat Nederland vertegenwoordigen op WK in Oostenrijk

De 6-jarige hond Andy gaat Nederland vertegenwoordigen op het WK Lawine-honden in Oostenrijk. Het is voor het eerst dat een Nederlandse hond aan dit toernooi mee doet. Dat is op zich al een knappe prestatie, want Andy en zijn baasje Jantine Boerrigter hebben maar een week per jaar om te oefenen in de sneeuw.

In Nederland, waar nauwelijks sneeuw valt, oefent Jantine daarom met Andy in het bos. De trouwe viervoeter volgt zijn neus en weet het ‘slachtoffer’ dan al gauw te vinden.

Trainen vanaf pup

Jantine en Andy hebben in totaal maar 6 weken in de sneeuw kunnen trainen; ieder jaar een week. Dat ze geselecteerd zijn voor het WK, is dan toch wel heel bijzonder. “Het is voor mij wel een stuk moeilijker oefenen en voorbereiden dan deelnemers die in Oostenrijk, Finland en Zwitserland wonen.”

Andy is al z’n hele leven in training. Als puppy van 11 weken viel hij bij Hart van Nederland al op met z’n talent. “Het trainen is met hele simpele spelletjes begonnen”, gaat Jantine verder. Zo moest Andy bijvoorbeeld kleine stukjes kaas zoeken in het gras. “Zo leerde hij zijn neusje te gebruiken.”

Dat de twee binnenkort samen meedoen aan het WK maakt Jantine dan ook heel trots. “We zullen Nederland zo goed mogelijk proberen te vertegenwoordigen.”