Gezondheid

LIVEBLOG | Laatste nieuws over het coronavirus

De strenge maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan houden Nederland in een ijzeren greep. Hart van Nederland houdt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het virus via dit liveblog.

Lees hier het liveblog van vrijdag terug

Update 00:19 – Liveblog gesloten
Wij sluiten dit liveblog voor nu. Volg al het nieuws over het coronavirus en meer op hartvannederland.nl en in de app.

Update 22:24 – Spoedoverleg kabinet met artsen over scholensluiting
Het kabinet belegt zondag spoedoverleg met de medisch specialisten over hun oproep om de scholen te sluiten. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt het dringende advies “serieus”, laat hij weten.

Bruins wil vooralsnog niet verder gaan dan de al afgekondigde maatregelen, maar gaat daarover zondagmiddag met de Federatie Medisch Specialisten praten.

Update 21:51 – Ook minister Van Veldhoven thuis na besmet contact

Ook minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) heeft contact gehad met een collega die het coronavirus heeft opgelopen. Ze voelt zich “prima”, maar werkt komende week uit voorzorg thuis.

Haar collega op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, zit in hetzelfde schuitje.

Update 20:26 – Oppositiepartijen: roep Kamer zondag bijeen over scholensluiting
Een flink deel van de oppositiepartijen vindt dat zondag de Tweede Kamer bijeen moet komen om onmiddellijke sluiting van scholen te kunnen afdwingen. Nu medisch specialisten op sluiting aandringen, moet het kabinet zijn verzet tegen die maatregel laten varen, stellen de partijen.

Het spoeddebat komt er alleen als een Kamermeerderheid instemt. Die is nog niet in zicht.

Update 19:27 – Ministers maandag opnieuw in crisisberaad over corona
Het kabinet komt maandag opnieuw in crisisberaad bijeen om de strijd tegen het coronavirus te bespreken. In het vorige crisisoverleg besloten premier Mark Rutte en de belangrijkste betrokken ministers tot ingrijpende maatregelen om de opmars van het virus te stuiten.

Het is de vierde keer dat de zogenoemde Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) bijeenkomt om de coronacrisis te bespreken.

Update 18:39 – Medisch specialisten zetten vraagtekens bij openhouden scholen
De Federatie Medisch Specialisten (FMS) vraagt aan de politiek of er voldoende onderbouwing is voor het besluit om de scholen open te houden. De artsen vinden dat alle scholen per direct dicht moeten, om het zekere voor het onzekere te nemen.

Duizend artsen overlegden zaterdag online over de acute zorg aan patiënten met het coronavirus.

Update 16:54 – Minister ontmoette besmette collega
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Indonesië een collega ontmoet die besmet blijkt te zijn met het nieuwe coronavirus. De twee ondertekenden woensdag onder meer samen een overeenkomst.

Zaterdag werd bekend dat de Indonesische minister van Transport de ziekte heeft opgelopen. Hij is opgenomen in een ziekenhuis en is aan de betere hand. Of minister Van Nieuwenhuizen nu ook een test moet ondergaan is nog onduidelijk. Het ministerie heeft nog geen reactie gegeven.

Update 16:32 – Corendon schrapt alle vakantiereizen
Reisorganisatie Corendon annuleert vanaf zondag alle reizen en cruises. Dit geldt in ieder geval tot 31 maart. “Door deze onvermijdbare en buitengewone omstandigheden vindt Corendon het niet langer verantwoord om vakanties door te laten gaan”, laat de organisatie zaterdag weten.

TUI gaat vooralsnog geen vluchten en reizen schrappen, zegt een woordvoerder tegen Hart van Nederland. De reisorganisatie sluit niet dat er op een later moment wel maatregelen genomen moeten worden.

Update 15:44 – Marathon van Enschede afgelast
Ook de marathon van Enschede gaat niet door. Het hardloopevenement stond gepland voor zondag 19 april en zou voor de 52ste keer worden gehouden. “Gezien alle ontwikkelingen de laatste dagen en weken hebben we helaas geen andere keuze dan het evenement af te gelasten”, zegt marathondirecteur Sandra Melief.

Ze benadrukt dat de gezondheid van alle deelnemers, vrijwilligers en supporters “uiteraard boven alles gaat”. De organisatie bekijkt of de wedstrijd later alsnog kan worden gehouden. Donderdag werd duidelijk dat de Rotterdamse marathon – de grootste van Nederland – wordt afgelast. Ook in de Maasstad wordt de wedstrijd mogelijk verzet.

Update 14:45 – Opnieuw twee mensen overleden
Sinds vrijdag zijn er twee patiënten overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus, daarmee komt het dodental in Nederland op twaalf. Dat meldt gezondheidsorganisatie RIVM zaterdag. De mensen die zijn overleden waren ouderen met onderliggende problemen.

De afgelopen dag zijn er 155 nieuwe besmettingen bijgekomen. In totaal zijn er nu 959 mensen in ons land besmet geraakt met het virus. 136 patiënten zijn opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.

Het aantal nieuwe gevallen is minder dan een dag eerder. Dat komt volgens het RIVM mogelijk doordat het testbeleid is aangepast. Sinds donderdag worden mensen met milde klachten niet meer getest vanwege de strenge maatregel van het kabinet om thuis te blijven bij de eerste klachten.

De regering riep Nederlanders ook op om sociale contacten te verminderen. Het is volgens de gezondheidsorganisatie nog te vroeg om het effect van deze maatregel te zien.

Bekijk op de kaart: alle besmettingen met het coronavirus in Nederland

Update 14:39 – Ook op Schiphol is het ‘veel rustiger’
Ook op Schiphol is het zaterdag veel rustiger dan normaal. “We kijken naar een heel ander Schiphol”, zegt een woordvoerder. Hij schat dat er tussen de 20 en 30 procent minder vluchten en passagiers zijn, maar kan geen precieze getallen geven.

De situatie verandert voortdurend door de reisbeperkingen die landen instellen vanwege het coronavirus. Veel landen weren vliegtuigen die uit Nederland en andere Europese landen komen. Zo werd zaterdag bekend dat ook Bonaire en Marokko hun luchtruim sluiten. Nieuwe maatregelen zijn niet uit te sluiten, aldus Schiphol.

Het vliegveld roept reizigers op om zich te melden bij de vliegmaatschappij voor het omboeken van vluchten of andere problemen, zoals een noodgedwongen langer verblijf. Er hebben zich volgens de woordvoerder tot nu toe nog geen echte probleemgevallen gemeld.

Update 14:00 – Opening van Keukenhof uitgesteld
De Keukenhof in Lisse gaat voorlopig niet open. Het was bedoeling dat de bloemenattractie volgende week zaterdag – op de eerste dag van de lente – open zou gaan. Dat gaat niet door vanwege het verbod op bijeenkomsten met meer dan honderd mensen. Die maatregel geldt tot zeker 31 maart.

Jaarlijks wordt de Keukenhof door ruim een miljoen mensen bezocht, veel bezoekers komen uit het buitenland. Volgens de attractie zijn de financiële gevolgen groot “voor alle betrokkenen”. Er wordt nu gemikt op 1 april als openingsdatum.

Update 13:59 – ‘Extreem rustig in treinen’
Het is volgens de NS “extreem rustig” in de treinen en op de stations. Het spoorbedrijf ziet dat mensen zich goed aan de maatregelen van het kabinet houden. Ook zorgt het afblazen van grote evenementen voor minder drukte. De treinen rijden zaterdag volgens de normale dienstregeling.

Sinds vrijdag rijden er geen extra spitstreinen meer vanwege de uitbraak van het coronavirus. Omdat Nederlanders worden gevraagd om thuis te werken, zijn er veel minder reizigers. De NS kan nog niets zeggen over eventuele nieuwe aanpassingen in de dienstregeling.

Update 13:24 – ‘Coronatent’ bij ziekenhuis Maastricht
Voor het Maastricht Universitair Medisch Centrum wordt zaterdag een grote tent opgebouwd waar mensen met luchtwegklachten worden onderzocht. Aan de hand van een CT-scan kan in de tent een eerste onderscheid gemaakt worden tussen eventuele virusklachten en andere longproblemen.

“Nu komen patiënten met luchtwegklachten op de spoedeisende eerste hulp terecht en moeten ze urenlang in isolatie wachten op de resultaten van een laboratoriumtest”, legt een woordvoerder van het ziekenhuis uit. “Met de CT-scanner kunnen deze mensen nog voor ze het ziekenhuis in komen gescreend worden.”

De tent komt op de parkeerplaats voor de spoedeisende eerste hulp. Deze methode scheelt volgens de woordvoerder aan capaciteit, omdat de isolatieplaatsen in het ziekenhuis beperkt zijn. “Het is niet zo dat het water ons tot aan de lippen staat, maar we houden rekening met een groeiende toeloop.”

Update 13:03 – ‘Distributiecentra draaien op volle toeren’
De ongeveer vijftig distributiecentra van supermarkten in Nederland draaien op dit moment op maximale capaciteit om de schappen weer vol te krijgen. Dat zegt directeur Marc Janssen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de brancheorganisatie van supermarkten.

Dit weekend worden honderden extra vrachtwagens ingezet om winkels van nieuwe producten te voorzien. Janssen denkt dat pas vanaf maandag de voorraden in de winkels weer grotendeels op normaal niveau zijn. “De situatie is al aan het verbeteren, achterstanden worden ingehaald.”

Albert Heijn benadrukte eerder al dat er in de distributiecentra voldoende spullen liggen. De supermarkt vraagt klanten daarom om boodschappen te doen “zoals u dat normaal ook doet”. Premier Mark Rutte liet vrijdag weten dat niet nodig is om te hamsteren.

Update 12:45 – KLM haalt reizigers op uit Suriname en Curaçao
KLM stuurt vanaf maandag vliegtuigen naar Suriname om gestrande reizigers terug te halen naar Nederland. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd het luchtruim boven het Zuid-Amerikaanse land voor dertig dagen gesloten vanwege het coronavirus.

Alle vluchten naar Suriname die gepland stonden voor zaterdag en zondag zijn door KLM geschrapt. Vanaf maandag vliegt de maatschappij met lege toestellen naar het vliegveld van Paramaribo, dat nu allen nog geopend is voor urgente en medisch gerelateerde vluchten en voor vrachtvervoer.

Ook op Curaçao worden gestrande reizigers opgehaald, omdat het Caraïbische eiland sinds vrijdag geen vluchten uit Nederland en andere Europese landen meer toelaat.  De vluchten vanuit Bonaire en Aruba verlopen volgens KLM zoals gepland. Vanuit Amsterdam kunnen wel alleen inwoners naar die eilanden vliegen.

Update 11:32 – Frozen 2 eerder op Disney+
Omdat mensen in steeds meer landen, waaronder in Nederland, gedwongen thuis moeten blijven vanwege de uitbraak van het coronavirus, gaat Disney haar films eerder digitaal uitbrengen. Zo is de razend populaire film Frozen 2 al vanaf dinsdag al te zien op streamingdienst Disney+, drie maanden eerder dan de planning was.

Het entertainmentbedrijf zegt het belangrijk te vinden “in deze moeilijke tijden wat plezier naar families te kunnen brengen”. Over de hele wereld zijn bioscopen, theaters en pretparken gesloten. Ook worden er de komende maanden nauwelijks nieuwe films meer uitgebracht, onder meer de première van Mulan en de nieuwe James Bond-film zijn minimaal een half jaar uitgesteld.

Update 11:22 – Wetenschappers temperen verwachtingen
Onderzoeksleider Berend-Jan Bosch heeft gereageerd op het nieuws dat Nederlandse wetenschappers zeggen dat ze een antilichaam hebben gevonden tegen het nieuwe coronavirus (COVID-19). Hij wil geen valse verwachtingen wekken. “Het is een eerste veelbelovende stap, maar het is nog veel te vroeg om te speculeren over de eventuele werkzaamheid bij mensen”, zegt hij op de website van de Universiteit Utrecht.

Het onderzoek ligt ter beoordeling bij het vooraanstaande wetenschappelijk tijdschrift Nature. “Verder commentaar kan gegeven worden zodra het artikel is geaccepteerd”, aldus Bosch.

Update 10:40 – Ook Marokko sluit luchtruim
Marokko laat geen vliegtuigen vanuit Nederland meer toe uit vrees voor het coronavirus. Ook vertrekken er tijdelijk geen vluchten meer vanuit Marokko naar Nederland. Wanneer het vliegverkeer wordt hervat, is niet duidelijk.

De maatregel geldt ook voor België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Algerije en China. In Marokko zijn tot nu toe acht mensen besmet met het virus, één persoon is overleden aan de ziekte.

Update 10:07 – Apple sluit winkels, McDonald’s neemt maatregelen
Elektronicabedrijf Apple sluit alle winkels buiten China. Dit betekent dat ook de vestigingen in Amsterdam, Den Haag en Haarlem in ieder geval tot 27 maart gesloten blijven. Mensen kunnen online wel gewoon terecht voor ondersteuning en service.

Ook fastfoodketen McDonald’s neemt maatregelen vanwege het coronavirus. Het aantal zitplaatsen in de restaurants wordt verminderd en er wordt vaker schoongemaakt. Verder dragen medewerkers handschoenen bij elke betaling en vermijden ze fysiek contact.

Klanten worden gevraagd om zoveel mogelijk contactloos te betalen en daarna hun bestelling mee te nemen en niet in het restaurant op te eten. Bij de McDrive kan vanaf nu alleen nog maar contactloos worden betaald.

Update 9:39 – Grote activiteiten strafbaar
In Noord-Brabant, Flevoland en Twente is het nu strafbaar om activiteiten te houden met meer dan honderd mensen. De veiligheidsregio’s in die gebieden zien dat veel organisatoren en bezoekers al gehoor geven aan de strenge maatregel van het kabinet. Toch is er een noodverordening uitgeroepen omdat het zo makkelijk is om toezicht te houden op de naleving.

Update 9:30 – Geen vluchten meer van en naar Bonaire
Bonaire laat sinds zaterdag geen vliegtuigen uit Europa meer toe. Het luchtruim van het Caraïbische eiland is in ieder geval tot 30 maart gesloten voor Europese vluchten. Ook mogen cruiseschepen de komende dertig dagen niet aanmeren. Tot nu toe zijn er nog geen besmettingen op Bonaire.

Ook Curaçao weert bijna alle vluchten uit Nederland en andere Europese landen. Ondanks de beperking blijft KLM vooralsnog op de bestemming vliegen, om mensen terug te brengen naar Nederland.

Aruba kondigde eerder al aan dat de toestroom van mensen die recent in Europa zijn geweest wordt beperkt. Vanaf zondag worden alle binnenkomende passagiers van  vliegtuigen en cruiseschepen gecontroleerd. De maatregel geldt voor de rest van de maand.

Update 9:15 – Albert Heijn heeft genoeg voedsel
De distributiecentra van Albert Heijn liggen vol, benadrukt de supermarkt. Er wordt hard gewerkt om de schappen goed gevuld te houden, aldus de grootgrutter. Zo worden er op dit moment meer mensen ingezet in de winkels en bij de bevoorrading.

Sinds het kabinet donderdag strenge maatregelen aankondigde in de strijd tegen het coronavirus is Nederland aan het hamsteren geslagen. Toiletpapier, hygiëneproducten, blikconserven en andere lang houdbare producten raakten snel uitverkocht. Premier Mark Rutte gaf vrijdag aan dat er geen reden is om veel eten in te slaan. Ook Albert Heijn vraagt klanten nu om boodschappen te doen “zoals u dat normaal ook doet”.

Lees ook: Heel Holland hamstert, maar is dat nou echt nodig?

Update 8:50 – Eerste stap naar medicijn?
Tien wetenschappers van het Erasmus MC en Universiteit Utrecht zeggen dat ze een antilichaam hebben gevonden tegen het nieuwe coronavirus (COVID-19). “Het antilichaam voorkomt dat het virus nog kan infecteren en kan bovendien goed helpen bij de opsporing van het virus”, zegt hoogleraar celbiologie Frank Grosveld vrijdag in Erasmus Magazine.

De wetenschappelijke publicatie van de wetenschappers ligt ter beoordeling klaar bij het toonaangevende tijdschrift Nature, aldus het Rotterdamse universiteitsblad.  Volgens het Rotterdamse universiteitsblad moet het antilichaam nog op mensen getest worden, een proces dat nog maanden kan duren. “We proberen nu een farmaceut aan boord te krijgen – dat ziet er overigens goed uit – die het antilichaam op grote schaal kan produceren als medicijn”, vertelt Grosveld daarover.

Update 8:40 – ‘Ga niet naar verjaardagen’
Viroloog Marion Koopmans roept Nederlanders in het AD op om dit weekend niet naar verjaardagen en etentjes te gaan. Ze vindt dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen. “In plaats van wijzen naar de overheid moet je naar jezelf kijken. Blijf waar het kan gewoon binnen.”

De adviseur van de Wereldgezondheidsorganisatie is blij dat het kabinet extra maatregelen heeft genomen, maar ze blijft zich zorgen maken omdat het coronavirus in ons land niet onder controle is. Vandaar nu haar dringende oproep. “We krijgen dit virus er alleen onder als we het met zijn allen echt wíllen.”

Tekst: Redactie/ANP