Politiek

Kick Out Zwarte Piet krijgt geen betere demonstratieplek bij intocht Sint Piter

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) mag bij de intocht van Sint Piter in Grou alleen demonstreren op de plek die de gemeente heeft toegewezen. Dat heeft de rechtbank in Groningen vrijdag bepaald tijdens een kort geding dat KOZP had aangespannen.

KOZP voert actie tegen Swarte Pyt, de helper van Sint Piter. De demonstranten moeten zaterdag plaatsnemen in een weiland aan het water. Dat is tegenover de kade waar Sint Piter voet aan wal zet. KOZP wilde in het Friese dorp protesteren en vreest dat een betoging aan de overzijde van het kanaal niet wordt opgemerkt. De gemeente Leeuwarden, waaronder Grou valt, gaf de voorkeur aan het weiland. Daar mocht vorig jaar ook worden gedemonstreerd.

Lees ook: Kick Out Zwarte Piet wil het hele jaar door actievoeren

De gemeente wil zo confrontaties met tegendemonstranten voorkomen. De politie heeft “redelijk concrete informatie” dat groepen voorstanders van Swarte Pyt naar Grou komen. Daarnaast zouden de smalle straten van het dorp een inzet van hulpdiensten erg lastig maken. De advocaat van KOZP zag de dreiging van weerstand niet. “Er zijn geen blokkeerfriezen bezig.” De rechtbank ging uiteindelijk af op de informatie van de politie.

“Makkelijk genegeerd”

Het kanaal vormt volgens de gemeente een buffer met de kade. Daar worden tussen de 1000 en 1500 mensen verwacht. De menigte kan de demonstranten goed zien, aldus de gemeente. KOZP schat de afstand tot de kade op 80 meter. “Te ver”, zei voorman Jerry Afriyie in de rechtbank. “We kunnen makkelijk genegeerd worden.” Afriyie denkt niet dat toegestane megafoons zullen helpen. Dit bleek volgens hem in 2019. “Toen namen we genoegen met die plek, om daarna met elkaar in gesprek te gaan.” Het Sint Piter Komitee heeft begin dit jaar echter niet gereageerd toen KOZP contact zocht, stelt de actiegroep.

Sint Piter is de Friese broer van Sinterklaas. Het feest wordt in februari alleen gevierd in Grou. In 2019 verliep het protest zonder incidenten. KOZP schat dat er dit jaar 25 betogers komen.

ANP