Politiek

Kort geding Kick Out Zwarte Piet voor demonstratie tijdens Sint Piterviering

De anti-zwartepietactivisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is een kort geding aangespannen tegen de gemeente Leeuwarden. De activisten willen zaterdag tijdens de Sint Pitersviering in Grou demonstreren, maar zijn het niet eens met de demonstratieplek die de gemeente hen heeft toegewezen.

KOZP is door de gemeente dezelfde demonstratieplek toegewezen als vorig jaar. “Dat ging toen prima,” zegt een woordvoerder van de gemeente. “De demonstranten waren prima zichtbaar en het feest verliep gewoon goed.”

Onbespreekbaar

Voor KOZP is deze locatie onbespreekbaar. Zij vinden de locatie niet zichtbaar of hoorbaar, omdat die zich bevindt “buiten het dorp, aan de andere kant van een breed kanaal, in een weiland.” Vier alternatieve locaties zouden volgens KOZP ook bespreekbaar zijn geweest, maar alleen de door de gemeente aangewezen plek is voor hen “absoluut geen optie, omdat de demonstratie daar, weggestopt in een weiland, onvoldoende zichtbaar en hoorbaar zou zijn.”

Lees ook: Kick Out Zwarte Piet wil het hele jaar door actievoeren

Het kort geding dient vrijdag om 12.45 uur bij de rechtbank in Groningen.

Sint Piter

Sint Piter lijkt op Sinterklaas, maar heeft een witte mantel en rijdt met een zwart Fries paard in plaats van een schimmel. Daarnaast heeft hij in tegenstelling tot zijn collega maar één Zwarte Piet, die in het Fries Swarte Pyt wordt genoemd.

Volgens een legende is hij de broer van Sinterklaas die naar Grouw trok om pakjes te brengen toen Sinterklaas het dorp vergeten was. De oorsprong van het feest is echter anders; het begon als een voorjaarsfeest ter verering van Sint-Petrus.

Winkeliers en scholen negeren de bekendere Sinterklaas met 5 december. Pas met Sint Piter pakken ze uit met allerhande versieringen. Alleen thuis wordt 5 december nog wel eens gevierd.