Gezondheid

Goedgekeurde coronalabs krijgen geen opdrachten en stappen naar de rechter

Twee laboratoria slepen de Nederlandse staat en de GGD voor de rechter, omdat ze geen opdrachten krijgen om tests op het nieuwe coronavirus uit te voeren. Dat meldt Nieuwsuur donderdag.

Het gaat om de laboratoria U-Diagnostics uit Baarn en Labor Dr. Wisplinghoff uit het Duitse Keulen die samenwerken. Ze zijn begin april goedgekeurd door gezondheidsdienst RIVM, maar staan desondanks niet op de lijst met erkende laboratoria. Hierdoor zouden ze geen testopdrachten van de GGD krijgen.

‘Uitgesloten door RIVM’

De twee coronalabs zeggen dat ze veel capaciteit hebben, maar dat ze worden buitengesloten door het RIVM. Ook stellen ze dat ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid hebben gezegd dat opdrachten tot testen voorlopig alleen worden gegund aan Nederlandse laboratoria. De labs vinden dat in strijd met Europese mededingswetgeving en spreken van kartelvorming.

Het kort geding wordt gesteund door meerdere huisartsen. Ze willen in hun praktijk monsters afnemen bij mogelijke coronapatiënten en die laten onderzoeken door U-Diagnostics, verklaart een van hen tegen Nieuwsuur. Op die manier hoeven zieke patiënten niet helemaal naar de GGD af te reizen. Maar omdat het laboratorium niet op de erkende lijst staat, worden de tests nu niet vergoed.

Redactie/ANP