Gezondheid

Waar en hoe hoog moet je een koolmonoxidemelder plaatsen?

Boven bij het plafond? Of juist onderaan de muur? Bijna driekwart van de Nederlanders weet niet waar je een koolmonoxidemelder moet plaatsen. Slechts een kwart van de Nederlanders heeft zo’n melder in huis. De brandweer is vandaag met een nieuwe campagne gestart om de hardnekkige misverstanden rond koolmonoxide (CO) te verhelpen. Waar moet je nu zo’n CO-melder plaatsen?

“Het is, zelfs onder professionals, een hardnekkig misverstand dat koolmonoxide zwaarder zou zijn dan lucht,” vertellen Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting. Het officiële advies van de Brandweeracademie is om de CO-melder in de ruimte met de CV-ketel, haard of kachel zo hoog mogelijk op te hangen. Als het kan aan het plafond. Dat komt omdat in de buurt van de verwarmingstoestellen de koolmonoxide met de warme lucht opstijgt. De brandweer geeft enkele tips, die we hier op een rijtje zetten.

Waar en hoe hoog moet de koolmonoxidemelder?

Bij de CO-bron
In ruimtes bij een CO-bron, dat wil zeggen een verwarmingstoestel zoals een cv-ketel, haard, kachel of geiser, zal CO met de warme lucht zeker opstijgen. Om je op tijd te waarschuwen, moet de CO-melder in die ruimte zo hoog mogelijk hangen.

  • Aan het plafond, of anders zo hoog mogelijk. Hetzelfde advies geldt ook bij een schuin plafond.
  • Horizontaal gezien op een afstand van tussen de 1 en 3 meter van de CO-bron.
  • Hang de melder centraal in de ruimte.
  • Op minimaal 30 centimeter van omliggende muren.
  • Niet naast aanwezige luchtinlaten of luchtuitlaten of andere objecten aan het plafond.

Andere ruimtes
In ruimtes waar geen CO-bron is moet de CO-melder op ademhoogte zijn.

  • In slaapkamers is ademhoogte de hoogte waarop je slaapt, dus je hoofdkussen.
  • In andere ruimtes komt de ademhoogte overeen met de zit- of loophoogte.
  • Hang de melder niet naast luchtinlaten of -uitlaten.
  • Hang de melder niet achter objecten zoals gordijnen en kasten.

Mocht je willen zien hoe het er dan uit ziet? Brandweer Nederland heeft een video gemaakt om uit te leggen waar de CO-melder moet worden opgehangen:

Mocht je ook willen weten welke CO-melder je moet aanschaffen, heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2016 onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de verschillende melders. Daarvoor kan je terecht op hun website.

Beeld: Brandweer Nederland