Dieren

Texelse Konikpaarden gered van de slacht

De Konikpaarden op Texel mogen blijven en hoeven niet naar de slacht. Dit heeft Staatsbosbeheer woensdag bekend gemaakt. De groep van 19 hengsten zou Texel eigenlijk moeten verlaten omdat ze te veel overlast veroorzaakten en de waterkerende werking van natuurgebied De Slufter in gevaar brachten.

Staatsbosbeheer zag geen andere mogelijkheid dan de dieren naar de slacht te brengen. Dit omdat ze geen andere plek voor de paarden kon vinden. Maar na overleg met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is er nu toch een oplossing gevonden voor de dieren.

Geen interventie koning Willem-Alexander

Nadat Staatsbosbeheer op 21 januari bekend maakte dat de dieren zeer waarschijnlijk naar de slacht moesten, ontstond er veel commotie onder dierenliefhebbers. Verschillende groepen dierenactivisten kondigden demonstraties aan en plaatsten een petitie tegen de slacht op internet.

Een groep jongeren stuurde zelfs een ‘gratieverzoek’ aan koning Willem-Alexander. Staatsbosbeheer laat aan Hart van Nederland weten dat de koning zich niet heeft bemoeid met het lot van de paarden.

Afrastering en betere voorlichting

Om te voorkomen dat de dieren de waterkerende werking van De Slufter in gevaar brengen, zal Staatsbosbeheer een gebied afrasteren voor de Konikpaarden. Omdat het bijvoeren van de dieren ook problemen opleverde, gaat Staatsbosbeheer ervoor zorgen dat de paarden en mensen minder makkelijk met elkaar in contact kunnen komen. Ook vraagt Staatsbosbeheer mensen met klem de dieren niet langer te voeren.