Politiek

Kijk mee naar de speciaal ingelaste persconferentie van premier Rutte en De Jonge

Premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) geven vrijdagavond rond 19.00 uur een speciaal ingelaste persconferentie over de nieuwe preventiemaatregelen tegen het coronavirus.

Ze kondigen daarin mogelijk een aanscherping aan van de regionale maatregelen in de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden. Tot zover bekend zullen die maatregelen zich vooral op de horeca richten.

Deel van maatregelen al gelekt

De maatregelen om het stijgende aantal besmettingen terug te dringen zijn al grotendeels uitgelekt. Zo mag er in de horeca vanaf 00.00 uur niemand meer naar binnen en moeten gelegenheden om 01.00 uur sluiten. Daarnaast mag een groep nog ‘slechts’ uit maximaal 50 mensen bestaan.

Op de maximale groepsgrootte die zal worden afgekondigd, worden enkele uitzonderingen gemaakt. Daarbij wordt gedacht aan bijvoorbeeld begrafenissen. Het kan zijn dat er tijdens de persconferentie nog maatregelen worden aangekondigd

Aantal coronabesmettingen fors toegenomen

De persconferentie werd eerder deze week aangekondigd nadat het aantal coronabesmettingen, in vooral de Randstad, fors is toegenomen. Vandaag steeg het het aantal besmette mensen voor de vierde dag op rij. Vrijdag werden er 1977 nieuwe gevallen bevestigd door het RIVM. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de uitbraak in februari.

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend werden 1756 bevestigde besmettingen gemeld. Op woensdag meldde het coronadashboard van de overheid 1546 nieuwe besmettingen, en dat was een aanscherping van het record van dinsdag, toen 1387 gevallen binnenkwamen.

Lees ook: Nieuwe maatregelen tegen coronavirus: horeca eerder dicht, minder mensen in zalen

De persconferentie met premier Mark Rutte en minister De Jonge begint rond 19.00 uur en is live te volgen via onze website, Facebookpagina en op SBS6.