Dieren

Katten in kattencafé Alkmaar 'vervelend en chagrijnig' door wegblijvende bezoekers

De elf katten van kattencaféhouder Doenja Bobbeldijk zijn ‘vervelend en chagrijnig’ nu er geen bezoekers meer naar het café komen. Doenja is inmiddels een webshop begonnen, maar haar nieuwe initiatief wordt met regelmaat verstoord door de miauwende viervoeters.

Normaal gesproken komen er volgens Doenja tientallen bezoekers per dag naar het Alkmaarse Digibeet en Kattencafé. “Ze zijn heel erg gewend om de hele dag geaaid te worden, maar dat kan nu niet.” Doenja zelf houdt zich nu ook met andere dingen bezig. “Ik heb sinds kort een webshop waar ik kattenaccessoires verkoop”, vertelt ze. “Eerder verkocht ik die in het café.”

Ook vlak voor Pasen was ze druk aan het werk. Afgelopen weekend had Doenja paasbrunches gemaakt die klanten af konden halen. Hierdoor kregen de katten minder aandacht en dat zorgde alleen maar voor meer werk. “Dan was ik bijvoorbeeld net bezig met paasversiering en liep een kat daar doorheen, waardoor de versiering helemaal verscheurd was. Kon ik weer opnieuw beginnen.”

Doneeractie

Het kattencafé van Doenja biedt ook dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vanwege de coronamaatregelen zijn ook zij niet actief in het café. Een van hen is zelfs een doneeractie gestart, omdat ze bang was dat het kattencafé anders zou sluiten. Inmiddels is er genoeg binnen om de kosten van de afgelopen twee maanden te betalen. Met de opbrengt hoopt Doenja het café door de rest van de crisis heen te loodsen.

Hoewel het kattencafé dicht is, ziet Doenja dat haar klanten haar via de webshop weten te vinden. En met de mensen van de dagbesteding heeft ze nog veel contact. Voor ondernemers die ook een bedrijf hebben dat in zwaar weer zit door de coronacrisis, heeft Doenja nog wel een tip: “Kijk vooral naar wat er wel kan en niet naar wat er niet kan. Ik hoop dat anderen ook mogelijkheden zien ondanks dat hun zaak tijdelijk dicht is.”

Beeld: Doenja Bobbeldijk