Politiek

DENK-Kamerleden niet vervolgd, mogen Nederlandse militairen moordenaars noemen

Tweede Kamerleden Selçuk Özturk en Farid Azarkan van DENK worden niet vervolgd voor hun uitspraken over Nederlandse militairen. Ze zeiden dat piloten met opzet Iraakse burgers hebben gebombardeerd.

Dat meldt het AD woensdag. Na de uitspraken deden honderden militairen en veteranen aangifte tegen Özturk. Het Kamerlid zou zich schuldig hebben gemaakt aan haat zaaien, belediging en laster.

Nederlands bombardement

De zaak draait om een bombardement op Hawija in juni 2015. In de strijd tegen Islamitische Staat gooiden Nederlandse straaljagers bommen op de Iraakse stad. Bij de aanval vielen meer dan zeventig doden, waaronder vermoedelijk ook veel onschuldige burgers.

Dat kon gebeuren omdat de informatie van Defensie niet deugde. De piloten viel niets te verwijten. Maar in november zei Özturk in de Tweede Kamer dat de Nederlandse militairen “willens en wetens” onschuldige burgers hebben vermoord. DENK-Kamerlid Azarkan herhaalde dat diezelfde avond op televisie.

Lees ook: Driekwart van Nederland vindt dat burgerdoden risico zijn van militaire missies in buitenland

Nu laat het Openbaar Ministerie dus aan het AD weten dat Özturk en zijn partijgenoot Azarkan niets strafbaars hebben gedaan. Bij de militaire actie was er sprake van “doden met voorbedachten rade” en dat is in juridische zin “moord”, aldus justitie.

ANP