Gezondheid

Kabinet wil terugkeerder uit coronagebied 2 weken in quarantaine

Mensen die terugkomen uit een gebied waar het coronarisico groot was, worden door het kabinet “dringend” aangeraden thuis twee weken in quarantaine te gaan. Maar, quarantaine verplichten kan het kabinet niet, zegt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur).

Reizigers die uit risicolanden als Italië, Spanje en Oostenrijk terugkeren moeten een gezondheidsverklaring overleggen, waarmee de reiziger verklaart dat er geen klachten zijn die op het coronavirus kunnen wijzen. “KLM is daar deze week al mee begonnen in New York en dat gaan we nu verbreden naar alle risicogebieden”, zei Van Nieuwenhuizen na een nieuwe bijeenkomst van het coronacrisisteam van het kabinet.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Reizigers uit de VS worden niet bijvoorbeeld op koorts gecontroleerd, zoals de luchtvaartmaatschappij ook had geopperd. “Wij laten ons leiden door de adviezen van het RIVM, en die zeggen: dit zijn de meest effectieve maatregelen en die andere niet.”

Verder wordt het verbod op vluchten vanuit Italië, Spanje en Oostenrijk met een week verlengd.

Reizigers VS ook geweerd

Vluchten van buiten de Europese landen die bij het Schengengebied horen, zijn ook langer taboe. Het Europese vliegverbod dat voor die landen geldt, is verlengd tot ten minste 15 mei. Daarmee worden reizigers uit de VS, op enkele uitzonderingen na, ook geweerd. Europeanen die naar hun land willen terugkeren, mogen dat nog wel.

ANP/redactie