Gezondheid

Jongeren steeds vaker aan de botox en fillers: 'Een verontrustende trend'

Steeds meer jonge mensen ondergaan cosmetische chirurgie. Het aantal jongeren tussen de 18 en 25 jaar dat aan de botox en fillers gaat, is de afgelopen jaren flink gegroeid, meldt een team van cosmetisch specialisten van het Erasmus MC in Rotterdam.

Het team deed samen met Velthuis Kliniek, Nationaal Huidcentrum en Kliniek Veldhoven onderzoek naar deze cosmetische ingrepen bij jongvolwassenen. Daaruit blijkt dat in 2008 iets meer dan 3 procent van de mensen die botox of filters liet injecteren tussen de 18 en 25 jaar was. Negen jaar later was dit percentage al gestegen naar 8 procent.

‘Onzekerheid zit in je hoofd’

Tom Decates, een van de onderzoekers en zelf cosmetisch arts, spreekt van een “verontrustende trend”.”Het is nog maar de vraag of je op die leeftijd de consequenties kunt overzien van een cosmetische ingreep”, zegt hij. “Als je onzeker bent over je lichaam of gezicht, verandert dat echt niet als je opeens vollere lippen hebt.”

Lees ook: Steeds meer jongeren willen permanent ‘Instagram-filter’

Die onzekerheid hoort volgens hem bij volwassen worden. “Dat zit in je hoofd, niet aan de buitenkant.” Decates roept jongeren daarom op om te stoppen met kijken naar “al die knappe fitgirls en fitboys” op sociale media. “Dat is een schijnwerkelijkheid.”

‘Oppassen voor beunhazen’

Wie toch aan de botox of filters wil, moet goed uitzoeken door wie hij of zij dat wil laten doen, waarschuwt de cosmetisch arts. “Er wordt nu nog te vaak geprikt door beunhazen, die weinig verstand hebben van de anatomie van het gezicht met alle rampzalige gevolgen van dien.”

Lees ook: Naar de tandarts voor een spuitje botox: goed idee of groot risico?

Volgens Decates leidt het werk van zijn ‘collega’s’ soms zelfs tot verminkingen. “Sommige meiden die ik hier in het Erasmus MC, huilend van spijt, op het complicatiespreekuur zie, zien eruit alsof ze tegen een vuist zijn aangelopen. Bont en blauw en een scheef gezicht.”

Tekst: ANP
Beeld: Pexels