Opmerkelijk

Politiewagens in Tilburg glimmen als nooit te tevoren na Halt-werkstraf van Jordy

De 15-jarige Jordy wast sinds kort politieauto’s en -fietsen op het politiebureau in Tilburg-Centrum, omdat hij een politieagent heeft uitgescholden. Voor dit laatste kreeg hij een Halt-werkstraf, die jongeren sinds kort op het bureau in Tilburg kunnen uitvoeren.

Het politiebureau in de Stationsstraat is nu nog het eerste bureau waar jongeren hun werkstraf kunnen uitvoeren. De straf is bedoeld voor jongeren die geweld hebben gebruikt tegen hulpverleners. Jongeren mogen op het bureau helpen met schoonmaken van politieauto’s en -fietsen. Met deze straf op het bureau wil de politie de jongeren confronteren en hun beeld van de politie verbeteren.

Lees ook: Politie laat jongeren die hulpverleners belagen werkstraf uitvoeren op politiebureau 

Tot nu toe hebben vijf jongeren de werkstraf op het politiebureau afgerond. Jordy is een van deze vijf jongeren. Hij heeft een agent uitgescholden voor ‘kankerwout’ en ‘kutwout’. “Door de vrienden waarmee ik omga heb ik een hekel gekregen aan de politie. Zij zeggen altijd: ‘Fuck de politie’”, zegt Jordy terwijl hij een politieauto staat te wassen. Naast het schoonmaken heeft hij ook zijn excuses moeten aanbieden aan de agent die hij had uitgescholden.

‘Halt-werkstraf op politiebureau heeft positief effect’

Zijn Halt-werkstraf heeft een positief effect gehad op zijn houding tegenover de politie. “Ik was agressief en thuis ging het daardoor ook niet goed, maar nu wel”, zegt Jordy. Daarnaast is hij gestopt met blowen.

Ook Eline Höppener van Halt merkt dat de straf op het bureau heeft geholpen: ”Toen hij hier binnenkwam waren agenten niet z’n beste vrienden, maar nu zei hij: ‘Ze zijn best aardig. Het zijn net mensen”’, zegt ze.

Geweld tegen hulpverleners

Jaarlijks krijgen veel politieagenten te maken met mensen die ze uitschelden, of vuurwerk of eieren naar ze gooien. In 2018 waren dat nog ruim 10.000 incidenten. Huismeester van het politiebureau in Tilburg-Centrum denkt dat het jongeren echt verandert als ze op het politiebureau moeten werken. ”Sommigen zijn echt onder de indruk van het politie-gebeuren”, zegt hij.