Opmerkelijk

'Illegaal' schommelende jongens in Breda zijn schuldig, maar krijgen geen straf

Twee pubers die anderhalf jaar geleden ‘illegaal’ op een schommel zaten in een speeltuin in Breda, zijn donderdag door de rechter schuldig bevonden. Toch krijgen ze geen straf.

De jongens zaten samen met een ander meisje in een speeltuin waar je tot 22.00 uur mag zijn. Daarna is het terrein verboden gebied. Toch bleven de tieners langer zitten op de schommel. Tien minuten later kwam er een handhaver langs en die gaf de jongeren een boete van 57 euro.

Lees ook: Tien minuten te lang op de schommel: voor straf naar de rechter

Daar was een van de moeders het niet mee eens. Ze besloot een bezwaarbrief te schrijven in de hoop dat de boete zou worden kwijtgescholden. Dat gebeurde niet en daarom moesten de scholieren donderdag naar de rechtbank komen, ruim anderhalf jaar na hun overtreding.

Schuldig, maar geen straf

De rechter was glashelder: de pubers zijn schuldig. Op een bord bij de speeltuin staat namelijk duidelijk dat je na 22.00 uur niet meer op het terrein mag zijn. Volgens de rechter moeten de tieners dat bord gezien hebben en wisten ze daarom dat ze overtreding waren toen ze na tienen bleven zitten.

Dat betekent echter niet dat de pubers ook een straf krijgen. Volgens de rechter is dat namelijk een te zwaar middel voor de “minimale overtreding” die ze hebben begaan. Het meisje dat samen met de twee jongens op de schommel zat, moet later voor de rechter komen.