112

Tiener (16) door andere jongen (17) neergestoken op straat in Breda

In Breda is donderdagmiddag een 16-jarige jongen neergestoken. De verdachte (17) nam na de steekpartij de benen, maar werd nog geen uur later in een dokterspraktijk aangehouden door de politie.

Het incident gebeurde rond 13.45 uur in de buurt van de Seringenlaan, in het westen van de Brabantse stad. Het slachtoffer werd met een scherp voorwerp in zijn been gestoken en lag een tijdje bloedend, maar bij kennis, op straat. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.

Bloed weggespoten met tuinslang

“Dat is heel jong”, reageert een buurtbewoonster bij Hart van Nederland. “Waar moet dat naartoe? Ik heb zelf kleinkinderen van die leeftijd, dus ik vind het heel erg.” Haar buurman heeft het bloed van het slachtoffer weggespoten met een tuinslang. “Het was een hele hoop. Dat is niet zo prettig om te zien en er kwamen kinderen thuis van school.”

Het verbaast hem dat zoiets in zijn buurt is gebeurd. “Er gebeurt hier nooit iets. Ik woon hier volgend jaar vijftig jaar en het is voor het eerst dat zoiets gebeurt.” De steekpartij gebeurde vlak bij een school. Volgens de man hebben een hoop kinderen daarom iets meegekregen van het incident.

‘Hele school heeft het erover’

Dat kan een moeder in de wijk beamen, zij ving namelijk haar huilende dochter op. “Ik was geschrokken”, vertelt het jonge meisje. “Iedereen zegt dat degene die het mes bij zich had van mijn school komt. Je loopt dan gewoon rond met iemand die een mes bij zich zou kunnen hebben. De hele school heeft het erover.”

Lees ook: Groot mes aangetroffen bij leerling in Vianen: ‘Hier schrik ik enorm van! 

Haar moeder hoopt dat er in de buurt iets gedaan gaat worden waardoor mensen zich weer veilig gaan voelen.

Jongens kennen elkaar

De verdachte werd na het incident door agenten gevonden in een huisartsenpraktijk aan de Esserstraat. Hij had een doek met bloedvlekken – van zijn eigen verwondingen – om zijn hand. De jongen is aangehouden. Het slachtoffer en de verdachte zijn volgens de politie bekenden van elkaar. De recherche doet nader onderzoek.

Sinds vorig jaar zijn er steeds vaker steekpartijen waar minderjarigen bij betrokken zijn. Het kabinet kondigde daarom woensdag nog een landelijk messenverbod aan voor minderjarigen. Het verkoopverbod is onderdeel van een bredere aanpak om het dragen en misbruiken van messen door jongeren tegen te gaan.

Lees ook: Maaltijdbezorger Erdinç Acar (16) werd neergestoken door groepje jongens

Volgens burgemeester Paul Depla van Breda laat de recente steekpartij in zijn stad zien dat de strengere aanpak nodig is.

Foto: SQ Vision