Politiek

‘Jonge asielzoeker mag alleen uitgezet worden als er opvang is in terugkeerland’

Een onbegeleide minderjarige asielzoeker mag alleen worden uitgezet als is vastgesteld dat er in het land van terugkeer geschikte opvang is.

Dat stelt een belangrijke adviseur van het Europees Hof van Justitie op vragen van de Nederlandse rechter. De rechters van het hof in Luxemburg volgen dergelijke adviezen veelal.

Afgewezen

De zaak draait om een man uit Guinee. Als gevolg van onder meer seksueel misbruik in Amsterdam kampt hij met ernstige psychische klachten. Hij vroeg als 15-jarige asiel aan, wat werd afgewezen.

In de beroepszaak vroeg de rechtbank in Den Haag om advies bij het EU-hof. Dit om meer helderheid te krijgen hoe het zit met de opvang bij uitzetting naar het land van herkomst of elders buiten de EU.

Verplicht

De advocaat-generaal van het hof stelt dat EU-regels een lidstaat verplichten te onderzoeken of er geschikte opvang is voordat iemand wordt uitgezet. De Nederlandse autoriteiten hadden de uitzetting tijdelijk uitgesteld. Maar het is volgens de advocaat-generaal van het hof na een terugkeerbesluit niet toegestaan daarmee te wachten tot de betrokkene meerderjarig is, wat volgens de Nederlandse rechter het geval was. Dan is het onderzoek naar geschikte opvang namelijk niet meer verplicht.

Uitstel mag dus alleen als is vastgesteld dat er geen geschikte opvang is voor de minderjarige in het land van terugkeer.

Pleeggezin

De in 2002 geboren man stelt overigens dat hij niet weet waar zijn ouders zijn. Hij zou ze ook niet meer herkennen. Ook zegt hij niet te weten of er andere familieleden zijn. Hij heeft verklaard dat hij het pleeggezin waarbij hij in Nederland woont als zijn familie beschouwt.

ANP