Dieren

Jong edelhert bekoopt bezoek aan Gelderse Epe met de dood

Een jong edelhert maakte dinsdagochtend de straten van het Gelderse Epe onveilig. Een prachtig gezicht, maar voor inwoner Tonny Bosman ook even schrikken. Op zijn buitencamera zag hij het jonge dier rond 7:30 uur zijn binnenplaats op vluchten: “Ik heb snel de achterdeur op slot gedaan.”

De zoon van Bosman heeft op Bosmans dak een camera staan die beelden van de straat livestreamt op YouTube. “Ik zat hier koffie te drinken en naar de livestream van mijn zoon te kijken”, vertelt Bosman. “Ineens zag ik een beest lopen. Het leek wel een ezel of eland, maar toen hij dichterbij kwam zag ik dat het een hert was.”

Op de beelden ziet Bosman het dier zijn binnenplaats op rennen. In een poging het hert buiten te houden, doet hij de achterdeur gauw dicht. “Je weet maar nooit wat zo’n beest doet als hij in het nauw is. Normaal loopt een hert niet midden in het dorp.” Eenmaal terug in de woonkamer, kijkt Bosman aandachtig naar de beelden. “Hij was ineens weer weg. Waarschijnlijk door mijn tuin naar achteren gerend. Ik heb hier allemaal bomen en struiken, misschien dacht hij dat dit het bos was.”

Aangereden

Nog geen uur later belt Bosmans zoon hem op. “Hij zag dat er een aanrijding met wild was geweest. ‘Dat moet dat hert wel wezen, die is onder een auto gelopen denk ik,’ zei hij.” Het verhaal van een andere buurtbewoner, Hans Raayman, aan Omroep Gelderland bevestigt dit, hij kwam het dier rond 7:45 tegen: “Zijn nieuwe gewei was helemaal afgebroken en zijn kop zat onder het bloed.”

Met verschillende buurtbewoners probeert Raayman het hert in te sluiten. “Hij was al helemaal versuft.” Uiteindelijk heeft een dierenarts ervoor moeten kiezen het arme beestje te laten inslapen. “Het dier heeft twee spuitenĀ gehad. De eerste was een verdoving. Daarna is het beest op een aanhanger gelegd en meegenomen.”