Opmerkelijk

Jeugdtrainer op non-actief na 'kankerjood' aan adres van Joods spelertje

Een jeugdtrainer van de Amsterdamse voetbalclub GeuzenMiddenmeer is op non-actief gesteld na een klacht wegens racisme. De man zou racistische termen als ‘teringjood’ en ‘kankerjood’ hebben geroepen naar de 11-jarige Tobias, meldt Het Parool.

De club heeft onderzoek gedaan en zegt dat het verhaal van de ouders van de jeugdspeler sterk verschilt met dat van de trainer. Die erkent de klacht niet.

Lees ook: Antisemitisme flink toegenomen in Nederland

Volgens Het Parool zeggen teamgenoten van Tobias dat ze vaker dergelijke antisemitische scheldwoorden hebben gehoord. Ook de ouders van Tobias hebben naast uitlatingen als ‘kankerjood’ andere verhalen gehoord.

‘Laat dat Joodje niet scoren’

“Wij hoorden wat er allemaal gezegd werd door de trainer en schrokken ervan”, zegt moeder Roos Elkerbout in de krant. “Als er twee teams van de club tegen elkaar speelden, riep die trainer over het veld: ‘Laat dat Joodje er niet langs’ en ‘Laat dat Joodje niet scoren’ en toen het onweerde en de kinderen het veld af moesten, zei hij tegen Tobias: ‘Het lijkt wel Chanoeka.’”

Over de antisemitische uitlatingen van zijn trainer heeft Tobias nooit iets tegen zijn ouders gezegd. Tijdens de laatste trainingen ging het zo ver, dat teamgenoten het thuis vertelden. Hun ouders lichtten Tobias’ ouders in.

Het bestuur van de club laat daarom de KNVB de zaak onderzoeken, omdat de nationale voetbalbond vaker met dit soort zaken te maken heeft gehad. De club heeft besloten om de trainer in afwachting van de onderzoeksresultaten niet meer in te zetten.