Misdaad

Jeremy's ex nam dochter Jelitia (10) vijf jaar geleden mee naar Syrisch kamp: 'Iedere dag kan haar einde betekenen'

Jeremy Lynch is vader van de 10-jarige Jelitia, maar heeft zijn dochter al vijf jaar niet gezien. Zijn ex-vrouw vertrok namelijk in 2015 naar Syrië met Jelitia. Jeremy wil zijn dochter nu terughalen, maar de overheid helpt vooralsnog niet mee.

“Ik maak me echt heel erg zorgen, want elke dag kan de laatste zijn”, vertelt Jeremy aan Hart van Nederland. Donderdag dient een kort geding tegen de Nederlandse staat, waarin hij wil afdwingen dat de overheid hem gaat helpen om Jelitia uit het Syrische kamp Al Roj te halen.

‘Nederland vindt het te gevaarlijk’

Advocaat Annemarie van Toorn laat weten dat de Nederlandse staat vooralsnog niet heeft ingegrepen, omdat ze het erg risicovol vinden. “Waar de staat in Nederland zegt: het is te gevaarlijk om dat te doen, doen andere EU-landen het wel.”

Niet alleen Jelitia zit vast in Al Roj. De stiefzoon van Jeremy, Lechendro (12), zit namelijk ook in het Syrische kamp. “Ze heeft daar met een nieuwe man nog twee kinderen gekregen. Als zij ook weer naar Nederland komt moet ze berecht worden voor wat ze heeft gedaan. Maar wat mij betreft gaat het vooral om de kinderen. Lelitia en Lechendro moeten gewoon terug naar Nederland. Ik hoop zo dat het kort geding van donderdag de eerste stap wordt”, aldus Jeremy.

Lees ook: Twee vrouwen vast na terugkeer uit Syrië

Jeremy heeft niet veel hoop op een goede afloop donderdag, maar hij geeft niet op. “Ik heb er bewust voor gekozen om nu een kort geding te starten, want dat gaat gaat sneller dan een complete rechtszaak. Iedere dag telt. Iedere dag kan het einde betekenen voor mijn kind. Als dit kort geding op niets uitloopt begin ik alsnog een rechtszaak, maar dan kan het wel eens lang gaan duren.”