Opmerkelijk

Jelle betaalde 40 cent te weinig voor een zwembroek en belandde wekenlang in Thaise cel

Wekenlang in een Thaise cel zitten omdat je een paar cent te weinig betaalde voor een zwembroek. Jelle Schuitemaker is nu bestempeld als dief en de komende 99 jaar niet meer welkom in het land. “Alle horrorverhalen zijn waar,” vertelt hij aan Hart van Nederland.

Jelle was begin dit jaar op een onvergetelijke wereldreis. De reis eindigde half februari echter in een nachtmerrie. Tijdens zijn verblijf in Thailand werd hij opgepakt nadat hij een zwembroek uit een winkel zou hebben gestolen.

Samen met groepje reizigers besluit hij op een dag een aantal watervallen te bezoeken. Een week daarvoor waren al zijn kleren gejat, dus loopt Jelle nog snel even een klein winkeltje binnen om een nieuwe zwembroek op de kop te tikken. “Er was niemand in dat winkeltje, maar ik had geen tijd meer om nog naar een ander winkeltje te gaan”, vertelt Jelle. “Ik heb aan de bewakingscamera’s laten zien dat ik geld neerleg op de toonbank.” Met zijn netjes betaalde zwembroek verlaat Jelle daarna de winkel. Achteraf gezien een “super stomme keuze”, zo zegt hij.

40 cent te weinig neergelegd

In de dagen erna lijkt alles in orde, totdat Jelle op een avondmarkt plotseling toch in de kraag wordt gepakt. In eerste instantie gaat hij uit van een scam. “Ik probeerde weg te lopen, want ik wist niet wat er gebeurde. Mensen begonnen te schreeuwen, ik werd tegen de grond gewerkt”, vertelt hij. Hij wordt meegenomen naar het politiebureau.

Daar krijgt Jelle de optie zichzelf voor 300 euro vrij te kopen. Dat weigert hij. “Ik heb niks fout gedaan, dus ik ga niet betalen,” zegt Jelle. Pas toen de winkeleigenaar naar het bureau kwam en naar zijn zwembroek wees, begreep Jelle waarom hij is opgepakt. “Toen viel bij mij het kwartje.” Volgens de eigenaar had hij 20 Thaise baht, zo’n 40 eurocent, te weinig neergelegd. De Nederlander bekent schuld en komt in het proces van deportatie.

‘Alle horrorverhalen zijn waar’

In de drie weken die volgen ziet hij meerdere gevangenissen van binnen. Eindstation: de IDC in Bangkok, een beruchte gevangenis. “Alle horrorverhalen daarover zijn waar”, vertelt Jelle.

“Mensen worden daar als dieren behandeld, zitten opgesloten in kooien. Ik ben geïntimideerd geweest door andere gevangenen en er was veel geweld.” Drie dagen lang verbleef de Nederlander onder erbarmelijke omstandigheden in de Thaise cel, voordat hij terugvloog naar Nederland.

De gevangeniskaart die Jelle kreeg in de IDC gevangenis in Bangkok

Overweldigend

Op 13 maart landt Jelle weer veilig op Schiphol en zet hij weer voet op Nederlandse bodem. “Dat was verschrikkelijk overweldigend.” In de eerste weken na zijn thuiskomst sluit Jelle zich af van de buitenwereld om zijn ervaringen in alle rust te kunnen verwerken. “Eerst zit ik in een Thaise gevangenis en dan ineens ben ik weer thuis. Dat zijn gewoon heel intense gebeurtenissen om mee te maken achter elkaar.”

Jelle heeft wel een les geleerd van zijn reis. “Wat ik meeneem van deze reis is dat je te allen tijde respect moet hebben voor de mensen en voor het land. Als je het land niet respecteert, mag je als stront worden behandeld.”

99 jaar niet welkom

In zijn paspoort staat Jelle nu letterlijk bestempeld als dief, waardoor hij de komende 99 jaar verbannen is uit Thailand. Toch weerhoudt het hem er niet van om binnenkort weer zijn koffers te pakken. “Ik loop een vrij groot risico dat ik tegen problemen aan ga lopen als ik buurlanden ga bezoeken. Maar ik ga het toch proberen”, besluit Jelle.

Het complete verhaal vertelt Jelle in een uitgebreide vlog: