Gezondheid

Jan Klaassen en Katrijn tot 1 september niet welkom in de Amsterdamse binnenstad

De Poppenkast op de Dam is voorlopig niet meer te zien op het Amsterdamse plein. Jan Klaassen en Katrijn keerden op zondag 5 juli terug naast de ingang van het Koninklijk Paleis. Maar door de drukte in de binnenstad is vorige week besloten optredens van straatartiesten tot 1 september te verbieden.

Daaronder vallen naast draaiorgels ook de poppenkast. In mei werd de poppenkast nog uitgeroepen tot Nederlands Cultureel Erfgoed.

Weggestuurd

Poppenspeler Egon Adel werd zondag weggestuurd van de Dam. Hij dacht dat de poppenkast niet onder de nieuwe maatregelen viel. “Wij vragen burgemeester Halsema de maatregelen niet onbedoeld door te laten slaan”, zegt Adel. “De Poppenkast met Jan Klaassen en Katrijn is een van de laatste typisch Amsterdamse tradities waar kinderen in de buitenlucht nog van kunnen genieten. De volwassenen op de achtergrond kunnen makkelijk 1,5 meter afstand houden en doen dat ook.” Hij roept de burgemeester op de poppenkast door te laten gaan.

Lees ook: Amsterdamse onderscheiding voor Jan Klaasen en Katrijn

Volgens een woordvoerder van de burgemeester geldt het verbod voor alle straatartiesten en wordt geen uitzondering gemaakt voor de poppenkast. De acts op de Dam zorgen ervoor dat er vaak grote groepen mensen bij elkaar staan die geen anderhalve meter afstand van elkaar houden, aldus de woordvoerder.

De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland trof vorige week extra maatregelen omdat het momenteel erg druk is in de stad, wat kan leiden tot verspreiding van het coronavirus. Burgemeester Femke Halsema keerde eerder terug van vakantie en had maandag overleg met politie en het Openbaar Ministerie (OM) over eventuele aanvullende maatregelen. De zegsman kon nog niet vertellen wat daar is uitgekomen.

Al 125 jaar op de Dam

Normaal gesproken is de poppenkast van mei tot oktober elke zondag te zien. Hele generaties zijn opgegroeid met de poppenkast die al 127 jaar geleden op de Dam staat. De legendarische poppenspeler Janus Cabalt begon in 1893 met de Poppenkast op de Dam. Egon Adel begon veertien jaar geleden en zet de traditie nog altijd voort.

ANP/Redactie