Politiek

Irene moest haar kindje gedwongen afstaan en heeft hem nooit ontmoet

Bij het meldpunt afstand en adoptie zijn tot nu toe 500 meldingen binnengekomen. Minister Sander Dekker vertelt aan Hart van Nederland dat hij blij is dat zoveel mensen daar gebruik van maakten. Tegelijkertijd schrikt hij ervan, omdat het een relatief onbekende bladzijde is in de geschiedenis. Hij wil dat duidelijk wordt wat er precies is gebeurd.

Lees ook: Meldpunt gedwongen adoptie: ‘Ik ben letterlijk uitgegumd’

Het meldpunt werd in oktober opengesteld voor vrouwen die halverwege vorige eeuw werden gedwongen hun kindje af te staan. Omdat er nog veel onduidelijk is, wil de minister nader onderzoek. Het meldpunt is in ieder geval tot en met juni nog geopend.

Groot schandaal

Een van de vrouwen die een melding deed bij het meldpunt is Irene Essenberg uit Den Haag. Op haar zestiende raakte ze ongewild zwanger. Ze moest ‘onderduiken’ in Duitsland, om maar niet gezien te worden. Het was in die tijd namelijk een groot schandaal om ongehuwd zwanger te zijn.

Vlak na haar zeventiende verjaardag werd ze teruggebracht naar Den Haag. In de Emmakliniek werd ze in slaap gebracht. Toen ze uit haar narcose ontwaakte, had ze een platte buik, maar geen kindje. Irene heeft gesmeekt of ze tenminste wat kleertjes mocht hebben. Dat kon niet. Met veel moeite wist ze een foto te krijgen. Maar ze heeft haar zoontje nooit in het echt gezien.

Nu, bijna 55 jaar later, durft Irene eindelijk haar verhaal te vertellen. Ze heeft het jarenlang weggestopt. Er was ook niemand met wie ze erover kon praten. Ze hoopt dat andere vrouwen haar voorbeeld durven te volgen.