Politiek

Iraniërs demonstreren bij Amerikaanse ambassade in Wassenaar: 'Trump is een terrorist'

Niet alleen in thuisland Iran wordt er stil gestaan bij de dood van Qasem Soleimani (62). Ook in ons land gaan er mensen de straat op om Soleimani te herdenken. In Wassenaar hebben tientallen Iraniërs zich dinsdagmiddag verzameld om te demonstreren bij de Amerikaanse ambassade.

Ze hebben vlaggen bij zich en roepen onder andere: “Trump is een terrorist, Amerika is terrorisme en dood aan Amerika”. Het zijn aanhangers van het Iraanse regime en rouwen om de gedode generaal Soleimani. Voor veel Iraniërs was hij een nationale held. Volgens Amerika was hij verantwoordelijk voor veel Amerikaanse doden in het Midden-Oosten. Ook sloeg hij in Iran demonstraties hardhandig de kop in, met ook veel doden als gevolg.

Lees ook: Ook in Nederland vieren Iraniërs feest om dood Soleimani

Raketaanval

De generaal kwam op 3 januari om het leven toen het voertuig waarin hij zat werd opgeblazen door een Amerikaanse raketaanval. Soleimani zat in een voertuig dat net de luchthaven van Bagdad had verlaten.

Lees ook: Nederlanders verdeeld over vertrek Nederlands marineschip richting onrustig Iran

De aanval op de legerleider vond drie dagen na de bestorming van de Amerikaanse ambassade in Bagdad plaats. Iraanse militairen zeggen nu dat zij kijken naar tientallen doelen om wraakacties uit te voeren.solei

Beeld: Regio15