Gezondheid

Inwoners Zeeland hebben veruit het meeste last van een winterdip

Een op de vier Nederlanders worstelt met een winterdip. Zij voelen zich vaker futloos, hebben een sombere stemming, of minder behoefte aan sociaal contact in de donkere herfst- en wintermaanden.

Dit blijkt uit enquête-onderzoek van LocalFocus in samenwerking met Kieskompas.

Half december werd er aan 7.200 Nederlanders of zij op dat moment – of gedurende de maand ervoor – last hadden van een winterdip of depressie. Voor vrouwen blijkt dit vaker het geval dan voor mannen. Bijna dertig procent van de vrouwen gaf aan met een winterdip te kampen, tegenover 22 procent van de mannen.

Brabanders hebben het minst last van depressie of dipje

En vooral in de provincie Zeeland hebben veel mensen last van een winterdip. Ruim een op de drie inwoners van Zeeland (35 procent) zegt last te hebben van een winterdip, dat is verreweg het hoogste percentage van alle regio’s. In Drenthe en Noord-Brabant worstelen naar verhouding juist weinig mensen met vermoeidheid en somberheid in de donkere maanden.

Bekijk hieronder hoeveel mensen in jouw regio last hebben van een winterdip:

Personen met een winterdip hebben vooral last van een gebrek aan energie en futloosheid, blijkt uit de enquêteresultaten. Daarna volgen klachten als somberheid en neerslachtige gevoelens, minder behoefte aan sociale contacten en een toename van de eetlust en gewichtstoename.