Internationale Vrouwendag in het teken van vrijheid

Internationale Vrouwendag staat zondag in Nederland in het teken van vrijheid. Her en der zijn activiteiten, waaronder de Women’s March in Amsterdam.

Het thema vrijheid krijgt overal een andere invulling. Een woordvoerder van het landelijk platform Internationale Vrouwendag zegt dat onderwerpen als gelijke beloning en recht op abortus veel in de schijnwerpers staan.

Maatschappelijke organisaties besteden vanuit hun eigen invalshoek aandacht aan vrouwenrechten. Zo start Amnesty International zondag een campagne voor strengere straffen op seks tegen de zin van vrouwen. Ook vraagt Amnesty aandacht voor gedetineerde vrouwenrechtenactivisten in bijvoorbeeld Saoedi-Arabië en Iran.

In Den Haag verzorgt de Kessler Stichting een verwendag voor dak- en thuisloze vrouwen. Ook kunnen zij er terecht met hulpvragen en vertellen vrouwen die hun leven weer op orde hebben hun verhaal.

‘Niet vrouwelijk genoeg’

Een van de organisatoren van de Women’s March is de Amsterdamse Tessel. Zij kreeg te maken met partnergeweld in een gewelddadige relatie en maakte er een documentaire over. In 2017 krijgt ze een relatie met een jongen die haar vanaf het begin mishandelt. Het begint met nare opmerkingen. “Dat ik me niet vrouwelijk genoeg kleedde, dat ik eruit zag als een peuter als ik geen make-up ophad…” vertelt Tessel. “Op dat moment ging het niet zo goed met me en beet ik minder van me af. Als ik dat wel deed, zei hij dat hij toch gewoon mocht zeggen wat hij vond, dat hij toch gewoon een mening mocht hebben.”

Na vier maanden lukt het Tessel haar vriend de deur te wijzen. Ze richtte een feministisch platform op en organiseert mede de Women’s March op internationele vrouwendag. Ook maakte ze een documentaire waarin ze mishandelde vrouwen interviewt. “Net als ik zelf heb gevoeld, voelen deze vrouwen heel veel schaamte naar hun omgeving en gaan ze om het onderwerp heen lopen dansen.”

Gepraat moet er, vindt Tessel, “omdat het zoveel voor komt en omdat er zoveel stigma’s hangen rond dat slachtofferschap, is het belangrijk om dat taboe te doorbreken”.


ANP/redactie