Gezondheid

Internationale Modderdag: 'We moeten van het idee afstappen dat je niet vies mag worden'

Vandaag is het weer internationale Modderdag! Ook scholen door heel Nederland doen mee. En na al dat binnen zitten tijdens de coronacrisis is het dit jaar nóg fijner dat kinderen even lekker buiten door de modder kunnen rollen, vinden ook de kindjes van opvang ‘t Zonnetje in Rotterdam.

Modderdag is een internationaal initiatief afkomstig uit Nepal en Australië. In Nederland gaat de organisatie uit van IVN natuur educatie. Zij willen de mogelijkheden die kinderen hebben om te spelen in de natuur laten zien en waarom dit goed is voor hun ontwikkeling. Er kan vandaag door de modder worden gerold of gerend, moddertaartjes en heksensoep worden gemaakt en alles wat een kind maar kan bedenken met water en zand.

Lees ook: Renée houdt haar kinderen thuis van school uit angst voor corona

‘Kinderen worden beperkt’

Pedagoog Simon Hay is een groot voorstander van de jaarlijkse Modderdag en vindt dat een belangrijk thema wordt aangesneden, namelijk vrij kunnen buitenspelen. “De beperkingen moeten weer van het spelen af,” vertelt Hay aan Hart van Nederland. “Spelen is tegenwoordig heel beperkt en wordt te veel ingevuld door volwassenen.” Elke speeltuin waar naast een wipkip ook natuurlijke elementen als bomen en heuveltjes in terugkomen, maakt hem blij. “We moeten van het idee afstappen dat je niet vies mag worden.”

In de modder spelen is volgens Hay om verschillende redenen goed voor de ontwikkeling van kinderen. “Je kunt je eigen spel maken. Het is belangrijk voor de zintuigen en motoriek. Zand en water bij elkaar doen en iets pakken, het daagt uit tot bewegen. Ze leren ook logisch nadenken en het is goed voor de weerstand.”

Hay vindt dat buitenspelen een essentieel onderdeel is van de opvoeding van een kind. Hij ziet probleemkinderen in de winter problematischer gedrag vertonen dan in de zomer, omdat ze dan binnen moeten blijven. Volgens Hay kan buitenspelen ook een uitkomst bieden tijdens de crisis. “Corona heeft hele systemen ontwricht. Ook bij gezinnen. Het wordt makkelijker als je naar buiten kunt,” zegt hij.

Meer dan zestig locaties van KindeRdam in Rotterdam doen vandaag mee aan Modderdag, waaronder ‘t Zonnetje.