Misdaad

Donatiegelden met veel geweld gestolen uit dierenasiel IJmuiden: 'De dieren zijn al dagen van slag'

Twee inbrekers hielden in de nacht van zaterdag op zondag flink huis in een dierenasiel in IJmuiden. Ze namen 2000 euro aan donatiegelden mee en de schade is enorm. De daders zijn vastgelegd op camera.

“Je kunt beter vragen wat er niet kapot is. Echt alles is opengetrokken.” zegt Carmen Silos van de dierenbescherming. Ze is duidelijk aangeslagen door wat er is gebeurd bij Kerbert Dierentehuis, dat tegen de bosrand in IJmuiden ligt. In het pand, waarin zowel een dierenasiel als een knaagdierenopvang is gevestigd, werden flinke vernielingen aangericht. De kluis werd volgens Silos opengebroken met een hakbijl.

Enorme tegenslag

Het lijkt onwaarschijnlijk dat niemand heeft gehoord hoe de twee tekeer zijn gegaan in de dierenopvang, maar volgens Silos konden zij door de afgelegen ligging van het pand waarschijnlijk rustig hun gang gaan. Ze zegt tegen Hart van Nederland dat dit “een enorme tegenslag” is voor de opvang.

“De 2000 euro aan donatiegelden was bedoeld voor de verzorging van de dieren. Die zijn we nu kwijt. Daarnaast moet er van alles worden vervangen: de deuren, de ramen, het hele keukenblok en meer,” zegt ze.

Angstige dieren

Maar er is niet alleen materiële schade. De dieren hebben nog steeds erg veel last van het incident en Silos denkt dat dit nog dagen kan aanhouden. “De dieren zijn sinds het incident heel onrustig. Ze janken, blaffen en rennen in het rond en zijn angstig. Dit heeft een grote impact op hen gehad, want ze hoorden een enorme herrie, maar konden hun hok niet uit.”

In totaal wachten zo’n dertig dieren bij deze opvang op een baasje. De inbrekers werden vastgelegd door een beveiligingscamera. Het dierentehuis deelde de beelden op haar Facebookpagina en hoopt dat iemand de daders herkent. De mensen achter het dierentehuis schrijven “erg boos en teleurgesteld te zijn dat deze types nu met het geld op zak lopen dat nodig is om voor de dieren te zorgen.” De politie heeft de zaak in onderzoek.