Politiek

'Imagoschade voor provincie Zeeland is onbetaalbaar'

“Achter onze ruggen om is naar alternatieve locaties gezocht. Het geschaad vertrouwen is groot.” Dat zei commissaris van de Koning Han Polman op een persconferentie naar aanleiding van het kabinetsbesluit om de marinierskazerne niet naar Vlissingen te laten verhuizen.

Lees ook: Marinierskazerne definitief niet naar Vlissingen, Zeeuwen willen compensatie

De bijeenkomst, vrijdag in het provinciehuis in Middelburg, is een initiatief van de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen. “Voortdurend hebben we aan het kabinet gevraagd: zitten we op het goede spoor? Het antwoord was steeds bevestigend. De imagoschade voor Zeeland is onbetaalbaar”, aldus Polman.

Compensatie voor de provincie

Het kabinet stelt een speciale gezant aan die met de provincie gaat praten over compensatie. “Die krijgt een zware klus. Die zal het vertrouwen moeten herstellen”, zei burgemeester Bas van den Tillaar van Vlissingen.

Vicepremier Hugo de Jonge onderschrijft dat het een bittere pil is voor de Zeeuwen. De Jonge kon nog niets zeggen over de orde van grootte van de compensatie. “Geef ons even tijd om met de Zeeuwen te overleggen.”

De marinierskazerne was aan Vlissingen beloofd, maar vrijdagochtend maakte het kabinet bekend dat het Nieuw Milligen in Gelderland wordt. Het kabinet beloofde Zeeland te bekijken hoe het mislopen van de marinierskazerne goed kan worden gemaakt.

Bron: ANP