Misdaad

Huisgenoot bekent brandstichting Hillegom waarbij Chinese student Maolin omkwam

De fatale woningbrand in Hillegom, waarbij de 27-jarige student Maolin Zhang om het leven kwam, blijkt te zijn aangestoken door zijn huisgenoot. De 22-jarige verdachte heeft een volledige bekentenis afgelegd. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie in Den Haag donderdagochtend na berichtgeving in De Volkskrant.

Bij de brand, in januari vorig jaar, werden drie woningen aan de Stationsweg in Hillegom volledig verwoest. Een van de bewoners is zich aan het klaarmaken voor werk, als hij het brandalarm hoort afgaan. Hij komt direct in actie en alarmeert zijn buren. Die weten de vlammenzee ternauwernood te ontvluchten door in hun ondergoed van hun balkon naar beneden te springen.

Lees ook: Jeffrey ontdekte woningbrand Hillegom: ‘Ze sprongen in hun ondergoed van het balkon’

Na de brand wordt één bewoner nog vermist. Het gaat om de Chinese student Maolin Zhang. Zijn stoffelijk overschot wordt enige tijd later gevonden in het uitgebrande pand.

Talentvolle student

Maolin deed onderzoek aan de universiteit van Leiden en was het enige kind van arme landarbeiders uit China. De talentvolle jongen studeerde scheikunde aan de prestigieuze Tsinghua universiteit in Bejing. Zijn promotieonderzoek deed hij in Leiden. Maolin was bestuurslid van de vereniging van de ongeveer honderd Chinese studenten en promovendi op de Leidse faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen.

Lees ook: Sterrenkundigen zamelen pensioen in voor ouders omgekomen Maolin

Belastende verklaringen

In april vorig jaar wordt de destijds 21-jarige Sean M. opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de brand. Hij zit sindsdien in voorarrest. M. wordt gearresteerd nadat zijn broer, zus en ex-vriendin belastende verklaringen hadden afgelegd. De man is zwakbegaafd en zou ook verantwoordelijk zijn geweest voor twee andere branden in Hillegom. Zijn motief is niet duidelijk.

Lees ook: Man (21) opgepakt voor fatale brand in pand Hillegom

Aanstaande donderdag is de pro-formazitting in de zaak tegen de verdachte. De inhoudelijke behandeling van de zaak volgt in juni.