Politiek

Horeca wil steun vanwege wekenlange corona-sluiting: 'Dit is een grote klap'

De overheid moet snel komen met een pakket maatregelen om eigenaren van restaurants en cafés te ondersteunen. Dat zegt Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland tegen Hart van Nederland.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Premier Mark Rutte zei maandagavond in zijn toespraak op televisie dat ondernemers niet in de steek zullen worden gelaten de komende tijd. “Het kabinet zal doen wat nodig is om u te steunen. We zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat bedrijven niet omvallen door wat er nu gebeurt en dat mensen hun baan niet verliezen.”

Lees ook: Nederland steunt rigoureuze maatregelen kabinet in strijd tegen het coronavirus

‘Maatregelen hard nodig’

En dat is volgens Koninklijke Horeca Nederland hard nodig. “Het gaat een hele tijd duren voordat de ondernemers weer op het niveau zitten van voor de coronacrisis”, denkt voorzitter Willemsen. “Dit is een grote klap.”

De horeca-organisatie zegt hard te vechten voor een pakket maatregelen om ervoor te zorgen dat ondernemers ook op een goede manier deze tijd doorkomen. Zondag besloot de regering dat alle horecazaken tot zeker 6 april gesloten blijven.

Niet op de hoogte

Binnen een half uur moesten de deuren dicht. Voor iedereen kwam de maatregel uiteindelijk als een verrassing. “We vonden het best heel bijzonder dat wij als Koninklijke Horeca Nederland niet op de hoogte waren gesteld”, betreurt de voorzitter.

Hoewel er door een aantal ondernemers geïrriteerd werd gereageerd op de plotselinge sluiting van alle restaurants, wordt de maatregel van de overheid wel begrepen. Maar de regering moet de ondernemers dus wel te hulp schieten. Het is echt niet zo dat na drie weken alles weer volledig gaat draaien”, zegt Willemsen. “De klap zal langer nadreunen.”