Politiek

Deskundigen praten Tweede Kamer bij over omstreden coronawet

In de Tweede Kamer is vrijdag een hoorzitting met experts over de nieuwe coronawet. Onder andere rechtsgeleerden en lokale bestuurders buigen zich over de omstreden spoedwet. Kijk hier live mee naar de hoorzitting.

Met de coronawet wil minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid de huidige coronamaatregelen juridisch verankeren. Een eerdere versie van zijn wetsvoorstel riep veel kritiek op, zowel binnen als buiten de politiek.

Lees ook: ‘Nieuwe coronawet flink uitgekleed na felle kritiek’

‘Vorm van decretenbestuur’

Enkele van de deskundigen die vrijdag aan het woord komen tijdens de hoorzitting zien verbeteringen, maar zijn nog niet tevreden. Zo vindt hoogleraar Wim Voermans dat de coronawet te veel bevoegdheden geeft aan de minister. In de nieuwe versie van de wet is namelijk geregeld dat maatregelen een week voordat ze ingaan worden voorgelegd aan de Kamer.

Maar als het parlement negatief oordeelt kan de minister dat naast zich neerleggen, waarschuwt Voermans. Het wetsvoorstel komt neer “op een vorm van decretenbestuur zoals we dat tussen 1819 en 1879 in Nederland kenden”, stelt de hoogleraar staats- en bestuursrecht.

Lees ook: Coronawet van De Jonge gaat mogelijk pas op 1 oktober in

‘Een soort burgemeestersparlement’

Ook Geerten Boogaard komt aan het woord. De hoogleraar decentrale overheden ziet dat er in de afgelopen maanden, waarin coronamaatregelen via noodverordeningen werden geregeld, in de praktijk “een soort burgemeestersparlement” is gegroeid. Dit doordat de voorzitters van de veiligheidsregio’s wekelijks met het kabinet spraken over de coronacrisis.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten zegt dat burgemeesters wel “incidenteel” kunnen afwijken van een regeling van de minister, maar dat zij bij zo’n besluit niet de wethouders en gemeenteraad hoeven te betrekken. Dat moet anders, vindt de vereniging. Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad zal dan ook aanschuiven bij de hoorzitting.

Redactie/ANP