Misdaad

Hoofdverdachte Ruinerwold-proces ontkent

De hoofdverdachte in het Ruinerwold-proces ontkent dat hij schuldig is aan de aanklachten tegen hem. Dat bevestigt zijn advocaat Robert Snorn aan Hart van Nederland na publicatie in het boek Spookhoeve Ruinerwold.

Het boek, dat zaterdag verschijnt, is geschreven door twee Telegraaf-journalisten en gaat over het leven van Gerrit Jan van D. De afgelopen tien jaar zat de nu 67-jarige Van D. met zes van zijn kinderen ondergedoken in een boerderij in het Drentse Ruinerwold.

Geheim leven

Half oktober 2019 komt er een abrupt einde aan het geheime leven van Gerrit Jan van D. en zijn kinderen. Zijn oudste nog thuis wonende zoon zoekt hulp in de lokale kroeg en vertelt het hele verhaal aan de barman. De dag erna valt de politie de boerderij binnen en houdt Van D. aan. De zes aanwezige kinderen worden op een veilige plek ondergebracht.

Lees ook: ‘Vader hing medewerker dagenlang op aan plafond’

Justitie verdenkt de 67-jarige Van D. van langdurige vrijheidsberoving en mishandeling van zijn negen kinderen. Ook zou hij twee van zijn drie oudste kinderen jarenlang seksueel hebben misbruikt. Die drie oudste kinderen hebben nooit in de boerderij gewoond, zij verlieten het ouderlijk huis voor die tijd.

Wel of geen rechtszaak?

Het gaat al een tijdje over het wel of niet doorgaan van het Ruinerwold-proces. Van D. zou namelijk niet in staat zijn om te communiceren. Hij kan door een hersenbloeding al jaren niet praten en is daarom nog niet verhoord door het Openbaar Ministerie. Zijn advocaat zei vrijdag tegen Hart van Nederland dat er “beperkingen zijn in de communicatie”, maar dat de hoofdverdachte wel degelijk begrijpt waarvoor hij is aangehouden. “Ik denk dat mijn cliënt dat heel goed weet”, aldus Robert Snorn.

Het OM heeft deskundigen ingeschakeld om uit te zoeken hoe er met Van D. gecommuniceerd kan worden. “Ik verwacht dat het OM dinsdag met mededelingen zal komen hierover.”