Politiek

Wethouder Hoek van Holland wil einde aan stofoverlast in de omgeving

Het is een al jarenlang durende ergernis in Hoek van Holland: stofoverlast. Telkens wanneer er een straffe zuidwestenwind opsteekt, zitten de huizen van de Hoekenezen onder het zwarte stof. Dat stof bestaat, zo concludeerde de milieudienst Rijnmond al eerder, voor een groot gedeelte uit kolenstof.

Het lijkt dan ook aannemelijk dat het afkomstig is van twee in de buurt gevestigde kolenoverslagbedrijven. Wethouder Arno Bonte (GroenLinks) wil dit tot op de bodem hebben uitgezocht. Hij trekt zich het lot van de Hoekenezen aan en gaat vandaag met ze in gesprek.

In actie komen

“Ik sta vierkant achter de bewoners”, zegt de wethouder. “Dat is ook wat ik aan de bedrijven over zal brengen.” Bedrijven mogen volgens de wethouder ‘best geld verdienen’, maar moeten volgens hem ook goed omgaan met hun omgeving.

“De bedrijven moeten nu in actie komen. Doen ze dat niet, dan zullen wij niet terugdeinzen om harde sancties op te leggen”, zegt Bonte.

Lange strijd

De gedupeerde bewoners zijn blij met de steun van de wethouder. “Hij vertelt het serieus”, vertelt een van hen. “Maar het grote geld speelt mee in de belangen en dat zal een lange strijd worden denk ik.”

Een andere buurtbewoner is ook positief en is blij dat er na 20 jaar iets lijkt te gebeuren. “We hebben nu het het gevoel dat we het eindelijk te pakken hebben, en we moeten het nu ook niet meer loslaten.”

De wethouder heeft de desbetreffende bedrijven benaderd via een brief. Na de zomer wil hij met hen in gesprek.