Dieren

Hit: videovergaderen met alpaca's

Doodsaaie Zoom- of Skypevergaderingen opleuken met het vrolijke koppie van een echte alpaca? Het kan, dankzij de Alpaca Boerderij in Lemelerveld.

Op de boerderij wonen zo’n vijftig dieren, maar met name de arrangementen met alpaca’s trekken volle zalen, vertelt eigenaresse Ebby. Zo kunnen mensen een high tea nuttigen, onder het genot van rondwandelende alpaca’s. Maar nu, door coronamaatregelen, kan dat niet meer op dezelfde manier als voorheen.

Omdat de kosten voor de zorg van de circa vijftig dieren natuurlijk gewoon doorlopen, was het even puzzelen hoe nu verder. Tot overmaat van ramp kwam het werk van Ebby’s partner door de coronacrisis stil te liggen, waardoor de hoofdinkomsten ook nog wegvielen. Een verzoek van de Universiteit van Amsterdam bleek “een geschenk uit de hemel”, zegt ze.

Doorgepakt

“In Amerika kon je al videobellen met dieren, waarmee boerderijen zoals de onze worden gesteund. De afdeling Congressen en Evenementen van de UVA wilde dat ook gaan doen en benaderde acht boerderijen, waaronder de mijne”, vertelt Ebby. “Nou, en toen heb ik doorgepakt, want zo ben ik”, lacht ze.

Inmiddels loopt het storm met het videobellen en kan de zorg voor alle dieren worden voortgezet. “Mensen vinden het heel leuk. Ze kunnen ook kiezen voor een tour, dan neem ik ze mee langs al onze dieren.”

‘Alles kan’

Maar als mensen met een bepaalde alpaca willen vergaderen, zoals met Instagram-hit Moushi bijvoorbeeld, dan kan dat ook. Zoals Ebby zegt: “alles kan!”. Zélfs de leguaan die bij Ebby graag op de bank hangt, is beschikbaar voor een prettig gesprek.