Kijk terug! Historische lancering SpaceX-raket gelukt

Voor het eerst in de geschiedenis brengt een commercieel bedrijf mensen naar de ruimte. Een raket van het bedrijf SpaceX is zaterdag alsnog opgestegen vanaf de Amerikaanse ruimtebasis Cape Canaveral in Florida.

De lancering verliep vlekkeloos. De twee astronauten aan boord, Douglas Hurley (53) en Bob Behnken (49), gaan naar het internationale ruimtestation ISS, hun verblijf voor de komende maanden. Daar komen ze zondag aan. Het is ook de eerste bemande Amerikaanse ruimtevlucht sinds 2011.

Eerder uitgesteld

De lancering stond aanvankelijk gepland voor afgelopen woensdag, maar toen werd het opstijgen afgeblazen vanwege slecht weer. President Donald Trump woonde de lancering bij. Hij is de derde Amerikaanse president die bij een bemande lancering op Cape Canaveral is.

De eerste trap van de raket, die ervoor zorgde dat de capsule loskwam van de grond, landde ongeveer 10 minuten na de lancering veilig en gecontroleerd op een speciaal schip op de Atlantische Oceaan. Het schip, Ofcourse I Still Love You genaamd, brengt de draagraket naar de wal voor hergebruik.

Kijk de lancering hier terug!

Het vaartuig van Hurley en Behnken heet de Crew Dragon. Hij is gebouwd door SpaceX, het bedrijf van zakenman Elon Musk. De capsule wordt niet met knoppen en schakelaars bediend, maar met schermen die op tabletcomputers lijken. De Dragons worden al een paar jaar gebruikt om onbemand het ISS te bevoorraden.

Bekijk hieronder de lancering terug.