Opmerkelijk

Het zit bakker Jurgen niet mee: moorkop mag geen 'roomkop' heten

De veganistische bakkerij My Cakes in Monster moet op zoek gaan naar een andere naam voor de moorkop. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) staat Europese regelgeving niet toe om een product de naam ‘roomkop’ te geven als er geen zuivel in zit.

Bakker Jurgen Verwoerd nam deze week na vele negatieve reacties van klanten het besluit om de naam van de oude bekende moorkop te veranderen naar ‘roomkop’. De bakker uit Monster vindt dat de naam moorkop anno 2020 niet meer kan. “Je moet geen naam meer willen voeren die verwijst naar racisme”, aldus Verwoerd.

Lees ook: Banketbakker die moorkop schrapt moet deuren sluiten om ‘onveilige situatie’

Na de naamsverandering kreeg de bakker een stortvloed aan reacties over zich heen. Hij moest donderdag zelfs zijn bakkerij sluiten vanwege een onveilige situatie. Vrijdag circuleerde een filmpje op Twitter, waarop te zien is hoe een onbekende man de bakkerij binnenstapt en een moorkop eist. Een medewerkster vertelt dat ze die niet meer verkopen, waarop de man het pand weer verlaat.

https://twitter.com/Jackwodan/status/1225523408433287170?s=20

Geen uitzondering voor ‘roomkop’

Toch dreigt nu ook de naam ‘roomkop’ van korte duur te zijn voor de veganistische bakker. Er is wel een lijst van uitzonderingen van producten die zich bijvoorbeeld ‘room’ of ‘kaas’ noemen, zonder dat ze dit zijn, zoals bijvoorbeeld ‘pindakaas’. Maar de ‘roomkop’ staat niet op die lijst.

Lees ook: Nederlanders snappen niks van ophef over de moorkop

HEMA maakte eerder deze week bekend dat ook daar de moorkoppen binnenkort een andere naam krijgen. Vanaf 30 maart heten ze ‘chocoladebollen’. De winkelketen zegt “het tijd te vinden om te kijken naar de naamgeving van een aantal producten. De moorkop viel daar ook onder.”