HEMA lijkt gered: winkelketen sluit akkoord over verlaging schulden

HEMA heeft een akkoord bereikt met schuldeisers over het verlagen van de schulden. Volgens het winkelbedrijf betekent de overeenkomst dat obligatiehouders in ruil voor het verlagen van de schuld alle aandelen in handen krijgen.

Door de regeling neemt de schuldenlast van HEMA met 450 miljoen euro af tot 300 miljoen euro. De rol van miljardair Marcel Boekhoorn, die HEMA in 2018 overnam, is daarmee voor nu uitgespeeld.

Tegenbod Marcel Boekhoorn

De schuldeisers hadden een tijd geleden een voorstel gedaan om HEMA over te nemen in ruil voor het kwijtschelden van een deel van de uitstaande schuld. Boekhoorn wilde de controle niet kwijtraken en besloot een tegenbod te doen, maar kwam er niet uit met de schuldeisers.

HEMA besloot daarop door te gaan met haar eigen onderhandelingen met de geldschieters om zo het bedrijf te redden.

Oplossing voor ‘loden last’

Volgens HEMA-topman Tjeerd Jegen is de overeenkomst een belangrijke stap op weg naar het weer financieel gezond maken van het winkelbedrijf. Het was volgens hem al lange tijd bekend dat een oplossing moest worden gevonden voor de “loden last” van de schulden waarmee HEMA sinds jaren mee kampt.

Lees ook: ‘Moederbedrijf Blokker wil Hema overnemen’

Door de deal met de schuldeisers wordt alleen al de rente die het bedrijf jaarlijks moet betalen met 20 miljoen euro verlaagd naar ongeveer 30 miljoen euro. Verder wordt de kaspositie van HEMA versterkt door de uitgifte van een nieuwe obligatielening van 42 miljoen euro.

Door coronacrisis versneld

Volgens de topman hebben de problemen als gevolg van de coronacrisis de noodzaak om een oplossing te vinden voor de schuldenproblematiek versneld. Voor dit jaar gaat HEMA uit van een omzetdaling van 12,6 procent. Het bedrijfsresultaat zal naar verwachting bijna 57 procent lager uitvallen.

De centrale ondernemingsraad heeft al zijn fiat gegeven aan de deal. HEMA hoopt de overeenkomst in de komende maanden af te ronden. Verdere mededelingen zullen op een later moment worden gedaan. Jegen bedankte in een toelichting ook de inspanningen die Boekhoorn met zijn investeringsvehikel Ramphastos heeft gespeeld sinds de overname.

ANP