'Helft asielzoekers loopt weg uit speciaal overlast-azc'

De helft van de asielzoekers die in een speciaal centrum voor overlastgevers in Hoogeveen terechtkomen, loopt uit de opvang weg. Dat zegt locatieleider Klaas van der Veen tegen De Telegraaf.

Het is niet bekend waar de asielzoekers dan naartoe gaan. Bij reguliere asielzoekerscentra kunnen ze dan niet meer terecht. “Naar opvang in Nederland kunnen ze in ieder geval fluiten”, zegt Van der Veen.

Lees ook: Brandstichting en vechtpartijen: steeds vaker incidenten in asielzoekerscentra

Aso-azc

In de Handhaving en Toezicht Locatie (HTL), zoals het centrum officieel heet, worden asielzoekers geplaatst die structureel rotzooi trappen, maar van wie de vergrijpen net niet ernstig genoeg zijn om hen strafrechtelijk te kunnen vervolgen. Denk aan intimidatie, agressie, het veroorzaken van geluidsoverlast en hinderlijk gedrag.

Lees ook: Kleine groep asielzoekers verantwoordelijk voor duizenden incidenten in azc’s

Het azc in het Drentse Hoogeveen, waar duidelijke grenzen worden gesteld aan het gedrag van asielzoekers, is begin dit jaar in gebruik genomen ter vervanging van de minder strenge ‘aso-azc’s’.

Sinds de opening in februari zijn er zo’n 110 asielzoekers in de HTL geplaatst. “De helft is vertrokken, vooral omdat ze bewegingsvrijheid missen”, aldus Van der Veen. Ze vertrekken naar het buitenland of gaan de illegaliteit in.