Gezondheid

Geen handen meer schudden? Armworstelaars vrezen voor EK

Premier Rutte was maandag duidelijk: om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, moeten Nederlanders stoppen met handen schudden. Dat brengt problemen met zich mee voor armworstelaars. Bij het uitoefenen van hun sport houden zij elkaars hand vast. De armworstelaars vrezen voor het Europees Kampioenschap.

“Wij maken ons wel een beetje zorgen, ja”, zegt Herman Feberwee. Hij is een van de beste armworstelaars van de wereld. In 2018 werd hij tweede op het wereldkampioenschap en hij maakt zich nu op voor het EK in mei, in Hongarije.

Tijdens het armworstelen proberen tegenstanders met alle macht elkaars hand op een tafel te drukken. De sporters nemen nu maatregelen. “Voordat we gaan armworstelen, gaat iedereen zijn handen wassen en naderhand wassen we onze handen weer. Belangrijk is, heb ik begrepen, dat je niet met je handen in het gezicht zit. Als je dat aanhoudt is het risico denk ik acceptabel.”

Lees ook: Een derde van de Nederlanders blijft handen schudden

Armworstelaars in de problemen

Het EK in Hongarije gaat vooralsnog gewoon door. “Maar daar is uiteraard discussie over. Ik verwacht eerlijk gezegd niet dat het door zal gaan. Ik ben al jaren een trouwe deelnemer daar, dus ik zou dat erg jammer vinden”, aldus Herman.

Nog eerder dan het EK, staat het Nederlands Kampioenschap op de planning, in april in Arnhem. Daar komen doorgaans zo’n honderd deelnemers op af. “Dat gaat vooralsnog ook door, totdat er advies komt vanuit de overheid om dat niet te doen”, verwacht Herman.

De sporters komen wellicht in de problemen als de grote toernooien worden afgelast. Herman: “In principe heb je het NK nodig om je te kwalificeren voor het EK. Dus dat zou dan lastig zijn. Maar als het EK niet doorgaat hoef je je daarvoor ook niet te kwalificeren, natuurlijk”

“Maar in september is ook het WK. Misschien is dan het hele coronaprobleem uit de wereld en gaat dat toernooi gewoon door. Maar daar heb je je dan niet voor kunnen kwalificeren.” Mogelijk wordt er wel rekening mee gehouden, denkt Herman. “Maar het is ook wedstrijdervaring die je in deze periode niet opdoet.”

Handschoentjes aan?

Om besmetting via de handen te voorkomen, zou het wellicht een idee kunnen zijn om handschoenen aan te doen tijdens het armworstelen. Dat ziet Herman niet zitten. “Ik heb het nooit geprobeerd, maar je moet echt goede grip hebben. En je moet allerlei technieken uitvoeren waarvan ik me afvraag of dat met handschoenen aan wel kan.”